Hopp til hovedinnholdet

Veien til et inkluderende lokalsamfunn

Publisert:
Oppdatert:
Helgesen Hellelandog Stlsett

- Frivillighetens største verdi er at den skaper fellesskap. Og frivillige organisasjoner ønsker å inkludere flere i sine store og små fellesskap, sa generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, på konferanse på KS Agenda 30. mai.

I dag, 30. mai, arrangerte KS, Kulturdepartementet og Frivillighet Norge konferansen «Frivilligheten – veien til et inkluderende lokalsamfunn» på KS Agenda møtesenter i Oslo.

Formålet med konferansen er å dele erfaringer og å inspirere kommunene og frivilligheten til hvordan man kan samarbeide for å integrere flyktningene som skal bosettes i norske lokalsamfunn.

Flyktningkrisen i Europa er en utfordring både for den enkelte flyktning og for de landene de reiser til. Men flyktningene er også en stor ressurs og kan være en berikelse for lokalsamfunnet de kommer til. Dersom kommunene sammen med frivilligheten lykkes med å inkludere flytningene i lokalsamfunnet, så vil overgangen til det norske samfunnet gå raskere og flyktningene blir fortere en del av det norske samfunnet.

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, fokuserte på to hovedmåter frivillige organisasjoner kan bidra på i mottak og integrering av flyktninger:

  1. Målrettede aktiviteter for å fremme integrering
  2. Inkluderende aktiviteter i nærmiljøet basert på aktivitetene organisasjonene allerede driver med

- Den virkelige effekten frivilligheten kan ha på integreringen ligger i å åpne opp frivilligheten for flere. Frivillighetens største verdi er at den skaper fellesskap. Og frivillige organisasjoner ønsker å inkludere flere i sine store og små fellesskap, sa Slotterøy Johnsen på konferansen.

Slotterøy Johnsen beskrev Sanitetskvinnene som en foregangsorganisasjon når det gjelder inkludering av minoritetskvinner, og eksemplifiserte med Brønnøysund sanitetsforening. Sanitetskvinner har integreringsaktiviteter over hele landet og driver alt fra språkkafe til symaskinkurs.

Behov for ekstra ressurser

Slotterøy Johnsen adresserte også flere utfordringer knyttet til integrering i frivilligheten, eksempelvis hvordan man skal komme i kontakt med målgruppen og praktiske utfordringer rundt språk, transport og politiattester. Det er også behov for ekstra ressurser når frivillige organisasjoner skal rekruttere flere og skape flere inkluderende aktiviteter.

Derfor spilte Frivillighet Norge inn følgende todelte forslag i høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité om den nye stortingsmeldingen om integrering den 23. mai:

  1. At det settes av en pott på 100 millioner kroner til å skalere opp inkluderings- og integreringsarbeidet i frivillige organisasjoner.
  2. At tilskuddsordningen til frivillig virksomhet i lokalsamfunn som bidrar til deltakelse, dialog og samhandling, utvides til alle kommuner.

Les hele høringssvaret her.

Bilde: Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, (t.v), kulturminister, Linda Hofstad Helleland, og styreleder i Frivillighet Norge, Sturla Stålsett, under konferansen «Kommunene og frivilligheten – hånd i hånd for inkludering av flyktninger». Foto: KS

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring