Hopp til hovedinnholdet

For snever krisepakke

Publisert:
Oppdatert:
Portsettbilde av Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge

Bare litt over halvparten av midlene i Kulturdepartementets kompensasjonspott har blitt søkt på. Det viser at ordningen ikke treffer som den burde.

Tirsdag 21. april var søknadsfristen på krisepakken for avlyste, stengte eller utsatte arrangement. Frivillighet Norge mener resultatet av søkerunden bekrefter at kriteriene for å søke førte til at mange falt utenfor.

I følge tall fra Lotteri- og stiftelsestilsynet kom det inn 2324 søknader som til sammen utgjorde 370 millioner i søknadsbeløp av en pott på 700 millioner. I forkant av at ordningen ble lansert ga Frivillighet Norge sine innspill til utformingen. Dessverre ble få av disse tatt til følge.

- Vi foreslo flere endringer til ordningen før den kom på plass, så det bør ikke være en overraskelse at mange frivillige organisasjoner ikke har kunnet søke, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

I et intervju med NRK åpner Kultur- og likestillingsminister Abid Raja for å nå gjøre endringer i ordningen.

- Ordningen må forbedres, og det er bra at kulturminister Abid Raja nå varsler endringer i kriteriene. Mange organisasjoner har fått mer å gjøre, men mindre mulighet til å skaffe seg inntekter. En basar, et loppemarked eller vaffelsalg i april kan betale for besøksvenner, utstyrstøtte til barn- og unge eller kulturundervisning for hele året. Konsekvensen av at ordningene ikke treffer kan bli at viktige tilbud i lokalsamfunnene våre blir borte, eller at det blir vesentlig dyrere å delta. Det må vi unngå!, uttaler Slotterøy Johnsen.

«En basar, et loppemarked eller vaffelsalg i april kan betale for besøksvenner, utstyrstøtte til barn- og unge eller kulturundervisning for hele året. Konsekvensen av at ordningene ikke treffer kan bli at viktige tilbud i lokalsamfunnene våre blir borte, eller at det blir vesentlig dyrere å delta. Det må vi unngå!»

Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge

Frivillighet Norge jobber nå med å kartlegge organisasjonenes erfaringer med søkerunden på arrangementstøtten og vil følge opp behovet for endringer med Kulturdepartementet.

Saken skal opp på møtet i nettverksgruppen for økonomiske rammebetingelser fredag 24. april.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring