Hopp til hovedinnholdet

Frivillighet Norges høringssvar til distriktsmeldingen

Publisert:
Oppdatert:
Høringssvar
Stian Slotterøy Johnsen, Siri Holm Lønseth, Rune Foshaug og Stian Juell
Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen og politisk rådgiver Siri Holm Lønseth fra Frivillighet Norge var 30. januar på høring på Stortinget om distriktsmeldingen. Her sammen med Rune Foshaug og Stian Juell fra Voksenopplæringsforbundet (VOFO). (Foto: Stian Slotterøy Johnsen, Frivillighet Norge)

Frivillighet Norge spilte inn at det er viktig at det finnes midler for å støtte nasjonale tiltak som bidrar til å øke samhandlingen og samarbeidet mellom frivillig og offentlig sektor lokalt og regionalt.

Her er Frivillighet Norges notat til høring om Meld. St. 5 (2019-2020) Levende lokalsamfunn for fremtiden sendt til Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget 29. januar.

- Vi er glade for at distriktsmeldingen anerkjenner frivillighetens viktige rolle og at regjeringen peker på Frivillighet Norge og KS sin samarbeidsplattform om utvikling av frivillighetspolitikk i kommunene. Frivillighet Norge har siden 2013 støttet kommuner med kompetanse og veiledning i arbeidet med å utvikle en helhetlig frivillighetspolitikk, sa generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen på høringen.

Ifølge vår oversikt fra 2019 hadde kun omlag 16% av kommunene vedtatt en frivillighetspolitikk.

- Mangelen på helhetlig frivillighetspolitikk betyr ikke at kommunen ikke samarbeider med frivilligheten. Det gjør de aller fleste kommuner. Men fra vår kontakt med kommuner og frivillige organisasjoner erfarer vi at mangelen på kommunal frivillighetspolitikk hemmer samspillet mellom kommune og frivillighet og at det fins et potensial for økt samspill som ikke blir tatt ut, fortsatte Johnsen på høringen.

En ny rapport fra Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor viser at kommuner som har en frivillighetspolitikk har mer samspill med frivilligheten på de fleste områder, og spesielt innenfor integrering.

Frivillighet Norge mener det er viktig at det finnes midler for å støtte nasjonale tiltak som bidrar til å øke samhandlingen og samarbeidet mellomfrivillig og offentlig sektor lokalt og regionalt. Å utvikle en helhetlig frivillighetspolitikk eret eksempel på et slikt tiltak. Fylkene bør spille en viktig rolle i åbidra til kommunenes utvikling av frivillighetspolitikk blant annet gjennom å tilbymøteplasser for kompetanseoverføring og ved å prioritere samarbeid med frivillig sektorpå fylkesnivå.

Her er video fra høringen på Stortinget.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring