Hopp til hovedinnholdet

Vi feirer frivillighetens år 2022! Les mer →

Frivilligheten må kompenseres ut året

Publisert:
Oppdatert:
To kvinner med munnbind

Regjeringen utsetter trinn fire av gjenåpningsplanen. Da må også kompensasjonsordningen for frivilligheten forlenges, mener Frivillighet Norge. Ifølge VG jobber nå Kulturdepartementet med en løsning for å få dette til.

De siste ukene har det vært en økende smittetrend i Norge, og torsdag kunngjorde regjeringen at landet blir stående på trinn tre i gjenåpningsplanen. Det vil si at det fortsatt er restriksjoner for antall deltakere i aktiviteter og publikum på arrangement, samt avstandsbegrensninger.

Se Frivillighet Norges oppdaterte smittevernveileder her

Må forlenge kompensasjonsordningen

– Det er bra at regjeringen tar ansvar, og frivilligheten vil gjøre sitt til å bidra til forsvarlig smittevern også framover, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

– Samtidig rammer begrensningene aktivitet og inntektsgrunnlag i organisasjonene, noe som vil ha langtidskonsekvenser i det norske samfunnet. Derfor må stimulerings- og kompensasjonsordningene for frivilligheten forlenges ut året, sier Slotterøy Johnsen.

Avisside fra Aftenposten med bilde av Abid Raja
Oppslag fra Aftenposten 3. september 2021

Lite juks med pengene

Avdelingen for frivillighetsstøtte i Lotteritilsynet administrerer ordningen og delte ut nærmere 5 milliarder kroner i 2020 Deres gjennomganger viser at det er svært lite juks blant organisasjonene.

– I forhold til antallet saker vi har behandlet, har det ikke vært mange søknader det har vært grunn til å sjekke nærmere, sier avdelingsdirektør Marianne Skjeldestad Hove i Lotteritilsynet til Aftenposten/E24 fredag.

– Min erfaring er at organisasjonene er opptatt av å ikke søke om penger de ikke er berettiget til. Jeg tror heller organisasjonene har vært for forsiktige enn at de har søkt om for mye. Det er altså lite risikabelt å forlange ordningen, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Jobber med å få på plass en løsning

Torsdag 9. september melder kulturminister Abid Q. Raja at kompensasjonsordningene for kultur vil forlenges ut året. VG sier avisa kjenner til at det jobbes med en løsning for å forlenge ordningene for idrett og frivillighet tilsvarende. Frivillighet Norge har ikke ennå fått dette bekreftet.

Les også

Mann i refleksvest viser gutt førstehjelp

Gjenåpningsplanen trenger en løsning for sommeraktiviteter

Det er positivt om koronasertifisering og hurtigtesting kan åpne for mer aktivitet i sommer, mener Frivillighet Norge. Men da må ordningene være reelt tilgjenge...

Publisert
Oppdatert:

Frivillige i LIN - Likestilling, inkludering og nettverk deler ut munnbind på Furuset i februar 2021

Frivillige organisasjoner bidrar sterkt til korona-informasjon

En ny rapport viser at frivillige organisasjoner er viktige for å nå ut med informasjon til utsatte grupper.

Publisert
Oppdatert:

mann, portrett

Ber Bent Høie åpne aktiviteter for voksne

I et brev til helse- og omsorgsminister Bent Høie, ber Frivillighet Norge om at den nasjonale anbefalingen om å unngå innendørs aktiviteter for voksne, fjernes.

Publisert
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring