Hopp til hovedinnholdet

Frivillighetens år 2022 Åpningsfesten

Publisert:
Oppdatert:
Banner med Frivllighetens år logo og teksten Åpningsfesten
Den 5. desember skal vi offisielt åpne Frivillighetens år 2022 i Oslo rådhus.

Den 5. desember skal vi offisielt åpne Frivillighetens år 2022. Bli med på feiringen!

På FNs internasjonale dag for frivillighet, søndag den 5. desember, åpner vi offisielt Frivillighetens år 2022 i Oslo rådhus.

Alle medlemsorganisasjoner i Frivillighet kan stille fysisk på Oslo rådhus med totalt 4 personer hver og info om påmelding har gått ut til generalsekretærer og styreledere. Direktesendingen fra showet vil legges åpent utFrivillighetensdag.no og på våre Facebook-sider.

Vi håper også at alle frivillige organisasjoner, lag og foreninger blir med å markere FNs internasjonale dag for frivillighet i år, som inngangen til Frivillighetens år! Husk #frivilliginnsats.

Søndag 5. desember
14:00 – 18:00: Frivillighetsfestival for alle i Borggården til Oslo rådhus. Denne er åpen for alle.
16:30 – 17:30: Mottagelse ved Oslo kommune og ordfører Marianne Borgen.
18:00 – 19:30: Live show: Frivillighetens år 2022 Åpningsfest i storsalen i Oslo rådhus, ledet av Solveig Kloppen.

På showet kommer kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), første visepresident på Stortinget Svein Harberg (H), tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen og ulike frivillige fra lagbildet. Det blir også utdeling av den nasjonale Frivillighetsprisen, Årets nykommer i frivilligheten og Helseprisen. Vi vil i løpet av sendingen snakke med andre lokale markeringer rundt i Norge.

De seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2021
De seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2021 (Foto: JCP)

Finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2021

Her er de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2021. Stem på din favoritt innen 28. november. Vinneren vil motta 50.000 kroner fra Norsk Tipping til sitt formål.

– Årets finalister er vinnere og forbilder for oss alle. 2020 og 2021 har vært spesielle år som har utfordret oss som samfunn, og det er imponerende å se at ildsjeler som disse seks - og tusenvis av andre - bidrar til å hjelpe oss gjennom krisen, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

– Jeg oppfordrer alle til å være med på å hylle disse flotte frivillige, gjennom å stemme fram vinneren av Frivillighetsprisen 2021. Uten dem, og alle andre som stiller opp i frivilligheten, hadde Norge vært et fattigere land, sier Slotterøy Johnsen. Stem på din favoritt her.

Finalistene 2021

  1. Askrova Bygdelag: Askrova Bygdelag er en velforening på øya Askrova og ble stiftet i 1977. Bygdelaget står for mange faste arrangement i løpet av året som samler gamle og unge på øya. Alt etter type arrangement, så er det 5-15 frivillige med. Større arrangement som “øyacup” har opp mot 30-40 involverte frivillige.
  2. De frivillige på Musikkteateret Elden, Røros: Stiftelsen Elden har siden 1994 satt opp musikkteatret Elden. Hvert år bidrar mellom 300 og 400 mennesker til dette dugnadsarbeidet. Siden 2018 er Elden Norges nest største utendørsteater med over 12.000 publikummere hvert år.
  3. Joseph J. Murray, World Federation of the Deaf, Ål: Joseph Murray er leder for World Federation of the Deaf. Han jobber for å gjøre nasjonale tegnspråk anerkjent og akseptert overalt, og har lagt ned en internasjonal innsats over 26 år for menneskerettighetene til døve.
  4. Kadasamy Naranderan, Tamilsk-Norsk hjelp, Oslo: Kadasamy Naranderan leder organisasjonen Tamilsk-Norsk Hjelp. Organisasjonen bidrar til humanitær bistand til flykninger og vanskeligstilte på Sri Lanka. Ved å levere kortsiktig nødhjelp og langsiktig utviklingen for hjemvendte flyktninger og andre i nød.
  5. Kaja Karlsson, Brandbu IL og Civitan Hadeland: Kaja ble medlem i Civitan Hadeland i 2012 og har gjennom sitt engasjement blitt trener for Brandbu IL sin gruppe med utøvere med behov for tilrettelegging. Kajas engasjement for gruppen strekker seg langt utenfor treningsfeltet.
  6. Vaksinasjonsprosjektet i regi av N.K.S, nasjonal: Sanitetskvinnene (N.K.S.) har over 130 lokale Omsorgsberedskapsgrupper i hele landet som har avtale med sin kommune om å bidra i beredskapsarbeid. Siden januar 2021 har minst halvparten av disse gruppene bidratt med til sammen flere tusen frivillige i massevaksineringen mot Covid-19.

Få også med deg siste episode av podkasten Frivillig med Solveig Kloppen, der Solveig intervjuer de seks finalistene til den nasjonale Frivillighetsprisen 2021.

Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten 2021
Finalistene til Årets nykommer i frivilligheten 2021

Finalistene til
Årets nykommer i frivilligheten 2021

For sjette år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen Årets nykommer i frivilligheten. Prisen deles ut i forbindelse med FNs internasjonale dag for frivillighet, for å sette pris på det engasjementet og den frivillige innsatsen som nye frivillige har lagt ned, og for å vise at det ikke er så vanskelig å begynne å gjøre noe for andre.

Prisen har fått en ny aktualitet nå i kjølvannet av en pandemi der mange har falt fra i frivilligheten og behovet for både å engasjere de som har falt litt utenfor og helt nye inn i de frivillige felleskapene er høyt.

– Vi vil vise at det finnes en bredde i frivilligheten som gjør at alle kan føle seg inkludert et sted. Vi ønsker at flere skal finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av felleskap, mening og å være til nytte, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.

Vinneren avgjøres av en jury bestående av representanter fra en rekke frivillige organisasjoner. Prisen til Årets nykommer i frivilligheten deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge, under åpningen av Frivillighetens År 2022 i Oslo Rådhus 5. desember, som er Frivillighetens dag.

Les mer om finalistene og se filmer om de her.

De tre finalistene til Helseprisen
De tre finalistene til Helseprisen 2021

Finalistene til Helseprisen 2021

Prosjektene Regnbuetelefonen, Nok er nok og #Vinduslykke er året finalister til Helseprisen. Stem på din favoritt innen 30. november.

De tre finalistene er:
  1. Regnbuetelefonen (Organisasjon: FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold)
  2. Nok er nok (Organisasjon: Rådet for psykisk helse)
  3. #Vinduslykke (Organisasjon: Norges Røde Kors)

Her kan du stemme på din favoritt.

Helseprisen 2021
Helseprisen er Stiftelsen Dams utmerkelse som årlig deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. Prisen deles ut 5. desember 2021 på Frivillighetens år 2022 Åpningsfesten. Det er organisasjonene som nominerer prosjekter til prisen. Deretter velger en jury ut tre finalister. Til slutt er det publikum som avgjør hvilket prosjekt som vinner prisen, gjennom en avstemming. Prisen består av et diplom og en pengepremie på 50.000 kroner.

De tre finalistene til Årets frivillghetskommune 2021
De tre finalistene til Årets frivillghetskommune 2021

Finalistene til Årets frivillighetskommune 2021

Finalistene til Årets frivillighetskommune 2021 er Moss kommune, Sømna kommune og Øvre Eiker kommune.

De tre finalistene er:

  1. Moss kommune, se video her
  2. Sømna kommune, se video her
  3. Øvre Eiker kommune, se video her


Prisutdelingen foregår på Sentralen i Oslo den 6. desember, påmelding her.

Om prisen

Prisen "Årets frivillighetskommune" ble opprettet av KS og Frivillighet Norge i 2016. Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeider godt med frivillighetspolitikk. I utvelgelsen blir det lagt vekt på hvordan kommunen har utviklet politikken i dialog med bredden av frivilligheten, dens politiske forankring, om den legger til rette for faste årlige møteplasser og på hvilken måte man har involvert den lokale frivilligheten i utviklingen av frivillighetspolitikken.

Kriteriene som juryen fatter sin beslutning på bygger på samarbeidsplattformen mellom KS og Frivillighet Norge.

Det er sjette gang KS og Frivillighet Norge deler ut denne prisen. Tidligere vinnere av prisen er:

  1. Drammen kommune
  2. Telemark fylkeskommune
  3. Karmøy kommune
  4. Flekkefjord kommune
  5. Lørenskog kommune

Les mer her.

Frivillighetskonferansene
Det er to frivillighetskonferanser på Sentralen i Oslo den 6. desember.

Frivillighetskonferansene 6. desember

Sted: Sentralen, Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo

Frivillighet Norges fagkonferanse "Veien videre"

Tid: 10:00 - 13:30

Hva har pandemien lært oss og hvordan skal frivillig sektor bidra i den nye hverdagen? Pandemien har påvirket oss alle, men har også vist hvor stor evne frivillig sektor har til å tilpasse seg og samfunnsverdien av en sterk frivillighet i en krise. Vi feirer Frivillighetens dag og inviterer ledere til en hyggelig lunsj i Marmorsalen på Sentralen i Oslo. Konferansen ledes av Anne Grosvold og det blir innlegg ved tidligere kulturminister Anne Enger, statssekretær i Kulturdepartementet Gry Haugsbakken (Ap), Norad-direktør Bård Vegar Solhjell og administrerende direktør i Microsoft Norge Kristine Dahl Steidel.

KS frivillighetskonferanse

Tid: 14:00 - 16:30
Formålet med KS-konferansen er å løfte frem betydningen av frivillighetspolitikk og åpne Frivillighetens år 2022 for kommunene. KS er arrangør for denne konferansen, i samarbeid med Frivillighet Norge. Det blir også utdeling av Årets Frivillighetskommune 2021, ved kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, KS-nestleder Sven Tore Løkslid og generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

KS Frivillighetskonferanse vil også streames digitalt på Frivillighetensdag.no

Les mer og meld deg på konferansene her.

Marker Frivillighetens dag på din måte!
Lag fest for frivilligheten i lokalmiljøet eller organisasjonen i stor eller liten skala når vi alle feirer frivillighetens dag. (Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge)

Markér Frivillighetens dag på deres måte!

5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Dette er anledningen for å hedre alle de fantastiske frivillige som bidrar til et varmere samfunn. Vi vil ha deg med på å markere dagen!

Se våre forslag til aktiviteter som din organisasjon, du som kommune, næringslivsaktør eller frivillig kan gjennomføre i forbindelse med Frivillighetens dag. Bruk #frivilliginnsats på deres delinger i sosiale medier.

Les mer om hvordan dere kan markere Frivillighetens dag.

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere for Åpningen av Frivillighetens år 2022 og Frivillighetskonferansen 6. desember er Kulturdepartementet, Oslo kommune, KS, Frivillig.no, Norsk Tipping, Stiftelsen Dam og Microsoft Norge.

Samarbeidspartnere for 5. og 6. desember
Samarbeidspartnere for Åpningen av Frivillighetens år 2022 og Frivillighetskonferansen 6. desember

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring