Hopp til hovedinnholdet

Frivillighetens stemmer

Publisert:
Oppdatert:
Frivillighet Norge Logo

Frivillighet er den enkleste veien til å engasjere seg i samfunnet. 26. august åpner utstillingen "Frivillighetens stemmer" på fortauet utenfor Stortinget.

Frivillighetens stemmer - utstilling ved Stortinget

Mellom Stortinget og valgbodene ved Spikersuppa blir det stilt ut 24 fotografiske budskap til velgere og politikere. Organisasjoner og enkeltpersoner har sendt inn fotografier som illustrerer saker som er viktige for dem, og de mest interessante løftes fram i utstillingen.

Rapport Sosiosponsing.PDF

Tusenvis av forbipasserende kan se utstillingen allerede fra 26. august på ettermiddagen. Den blir stående helt frem til valget. Bildet viser en liknende utstilling i Bergen.

For å være helt sikre på at politikerne som skal bestemme de neste fire år får med seg beskjedene: Alle de nyvalgte stortingsrepresentantene får hver sin kalender med bilder og budskap, som synliggjør saker som frivilligheten og grasrota er opptatt av. Dette er kanskje Norges viktigste huskeliste!

Jovisst bryr vi oss!

Det sies at vi har det så godt her i landet at vi ikke engasjerer oss lenger, og at det er en grunn til at valgdeltakelsen synker. Få nye stemmer via den engasjerte frivilligheten!

I dag er bare 5 % av velgerne medlemmer i politiske partier - og dermed valgbare til Stortinget. Men fortsatt er det 7 av 10 nordmenn som går til valgurnene. Kanskje er det slik at folk er mer opptatt av sak enn partipolitikk? At engasjementet er stort, det ser vi i frivilligheten.

79 % av Norges befolkning er medlem i en eller flere frivillige organisasjoner. De bryr seg! Denne massive deltakelsen må påvirke hva som skal opp på den politiske agendaen. Frivillige vet hva folk er opptatt av, har behov for og bryr seg om. Ta skrittet helt ut og stem!

- Stemmerett er sammen med ytringsfrihet og organisasjonsfrihet grunnpilarene i et demokrati. Frivillige organisasjoner har spilt en viktig rolle for å drive fram allmenn stemmerett. Nå er det om å gjøre å bruke den, sier Birgitte Brekke, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Frivillighet Norge har oppfordret lag og foreninger til å bli med i frivillighetens egen stemmerettskampanje ”Send stemmen din til Stortinget” på Facebook. Kampanjen går ut på å bidra med bilder og budskap om hva politikerne må ta tak i. Resultatet er Norges viktigste huskeliste i form av en kalender som alle nye stortingsrepresentanter får, og en utstilling av de beste bildene i glassmontere ved Stortinget 26. august til valgdagen.

- Organisasjonene er den enkleste veien til deltakelse og politisk påvirkning, sier Brekke.

Hvem er alle disse organisasjonsmedlemmer og frivillige? De går ut i gatene om natta for å skape trygghet, og søker i fjellet når noen blir meldt savnet. De lærer blinde å bruke datahjelpemidler, og veileder hørende foreldre som ønsker at deres døve og hørselshemmede barn skal få god tospråklig oppvekst. Det finnes organisasjoner med hjelpelinjer for de som ønsker å finne veien ut av rushelvetet. Andre rer opp feltsenger til byens fattigste, og når julen ringer inn og du er i utlandet, er det frivillige som besøker din gamle bestemor. De er også foreldre som lemper hockeybagger og vasker fotballstrømper og passer på at tubaen kommer fram til korpsøving uten alt for mange bulker. Og som jobber frivillig for at egne og andres barn får god livskvalitet, når de har spesielle utfordringer og behov.

Organisasjonene er også til stede i krig og katastrofer. Frivillige graver fram overlevende og frakter dem til sykehus. De innhenter dokumentasjon, er vaktbikkje og kontrollerer at vi følger opp avtaler og konvensjoner. De rydder etter oljesøl, merker turløyper og engasjerer seg for at også våre etterkommere skal kunne høste av og sette pris på den naturen vi alle kommer fra.

For mer informasjon, kontakt:

Generalsekretær Birgitte Brekke 90640993, eller

Kommunikasjonssjef Bente Myhre Haast 97872473 / bente(a)frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring