Hopp til hovedinnholdet

Hasnain (19) fra Stovner vant Den nasjonale frivillighetsprisen 2022

Publisert:
Oppdatert:
Pressemeldinger
Hasnain Asghar (19) fra Stovner er vinner av Den nasjonale frivillighetsprisen 2022.
Hasnain Asghar (19) fra Stovner er vinner av Den nasjonale frivillighetsprisen 2022. (Foto: CF-Salicath)

Den nasjonale frivillighetsprisen deles i år ut til Hasnain Asghar, som i en alder av 19 år allerede har blitt et forbilde i lokalsamfunnet på Stovner i Oslo.

Frivillighetsprisen deles ut til en person som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Hasnain Asghar (19) bidrar mye som frivillig i bydel Stovner og har gjort det i fire år. Han har blant vært med i Lif Laga, et prosjekt der ungdom planter trær, høster epler, beskjærer epletrær og produserer eplemost.

– Juryen har lagt vekt på at Hasnain har utmerket seg i dette prosjektet, særlig fordi han er flink til å få med andre ungdommer. Han er et stort forbilde for mange i nærmiljøet og bidrar til å engasjere ungdom i frivilligheten, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Asghar har også startet elevbedriften Kulturgryta. Her samles mødre med ulik minoritetsbakgrunn for å lage mat fra forskjellige kulturer – hver gang med et tema fra et nytt land. Midlene som ble samlet inn av prosjektet er brukt til å bygge en brønn i Bangladesh og gi mat til mennesker Palestina.

– Prisvinneren er en ambassadør for frivillig innsats. Et forbilde og en motivator i sitt nærmiljø, står det i juryens begrunnelse.

Frivillighetsprisen deles ut av Frivillighet Norge, Kulturdepartementet og Norsk Tipping. Formålet er å skape engasjement og fremme organisasjonene bak de nominerte. Frivillighetens bredde og mangfold, både med tanke på organisasjonsform, tematikk, alder og kultur, skal over tid gjenspeiles i et tilsvarende mangfold blant prisens vinnere. Prisen kan gis på grunnlag av innsats over lengre tid eller i et tidsavgrenset prosjekt. Vinneren mottar 50.000 fra Norsk Tipping, som kan doneres til et valgfritt formål.

Nykommerpris til Skeiv kafe i Flekkefjord

I tillegg til den nasjonale frivillighetsprisen, deles det ut priser til årets nykommer, årets frivillighetskommune og helseprisen. Prisen Årets nykommer i frivilligheten går til Hunter Bjerkeli (20), som i juni 2022 startet opp møteplassen Skeiv Kafe i Flekkefjord i samarbeid med Flekkefjord Frivilligsentral. Møteplassen er ikke bare for skeive, men et trygt sted man kan skape et sosialt nettverk med andre. Hunter har selv kjent på utfordringer med å være «annerledes» og ikke passe inn.

– Å bo midt i bibelbeltet og være skeiv er veldig vanskelig. Og selv om man har kommet veldig mye lenger nå enn det man var før, er det likevel ekstremt vanskelig. Så vi fant ut at vi måtte starte opp noe slik at folk faktisk kunne møte folk og kunne se at «det er ikke bare deg», sier Hunter.

Frivillig.no deler ut prisen Årets nykommer i frivilligheten til en person som nylig har blitt frivillig, har gjort en god innsats og er en inspirasjon for andre.

Trenger unge forbilder

Frivillighet Norge er bekymret for de langsiktige konsekvensene koronapandemien har hatt for frivilligheten. Mange frivillige falt fra under pandemien, og mange organisasjoner sliter fortsatt med rekrutteringen av nye frivillige, som svekker fritidstilbud og lokalsamfunn over hele landet.

De to prisvinnerne er inspirerende eksempler på ny type frivillighet som trengs mer enn noen gang før, sier Frivillighet Norges generalsekretær.

– Deltakelsen i frivilligheten er på vei opp fra bunnivået i fjor, men er fortsatt under nivået fra før pandemien. Veksten er svakest blant de yngste, og derfor spiller unge forbilder som Hasnain Asghar og Hunter Bjerkeli en ekstra viktig rolle i å motivere yngre til å bidra, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Helsepris til tegnspråklig utdanning

Vinner av Helseprisen ble prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning og Norges Døveforbund for deres innsats med å senke arbeidsløsheten blant døve som i dag estimeres å være rundt 50 prosent.

– Dette er inkludering i praksis, og det er en stor glede for meg å gratulere Norges Døveforbund og prosjektet Tegnspråklig vernepleieutdanning med Helseprisen 2022, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, da hun mandag kveld delte ut Helseprisen.

Stiftelsen Dam deler ut Helseprisen til et helseprosjekt i regi av en frivillig organisasjon. Organisasjonen som står bak vinneren får 50 000 kroner.

Sømna er Årets frivillighetskommune

Årets frivillighetskommune ble Sømna kommune. Juryen la blant annet vekt på at kommunens frivillighetspolitikk bygger på omfattende innspillprosesser med frivillige lag og foreninger, at den er sektorovergripende og skal gjelde for alle virksomhetsområder i kommunen. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen ga den prisen til ordfører i Sømna kommune Hans Gunnar Holand under prisutdelingen på Sentralen i Oslo.

KS og Frivillighet Norge deler ut Årets frivillighetskommune til en kommune eller fylkeskommune som har en frivillighetspolitikk som gir en positiv effekt for frivillige organisasjoner og lokalsamfunnet. Tidligere vinnere er blant annet Moss kommune i 2021 , Lørenskog kommune i 2020 , Flekkefjord kommune i 2019 , Karmøy kommune i 2018 og Telemark fylkeskommune i 2017. og Drammen kommune i 2016.

– Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeidet godt med frivillighetspolitikk, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS og leder av årets jury.

FNs Frivillighetsdag i Frivillighetens år

5. desember er FNs frivillighetsdag, og 2022 er Frivillighetens år: gjennom hele året har frivilligheten feiret Norges viktigste lagarbeid, og jobbet for å øke anerkjennelsen av alt frivillig arbeid som blir lagt ned over hele landet, hver eneste dag. Ifølge SSB skaper frivilligheten i Norge verdier for nesten 80 milliarder kroner årlig. Den frivillige arbeidsinnsatsen i frivillige organisasjoner tilsvarer 142.000 årsverk.

H.K.H. Kronprins Haakon åpnet arrangementet da de nasjonale frivillighetsprisene i dag ble delt ut på Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo. Her deltok også Stortingspresident Masud Gharahkhani, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring