Hopp til hovedinnholdet

Høringsuttalelse integreringslov

Publisert:
Oppdatert:
Høringssvar
Et debattpanel med fire deltakere
Frivillighet Norge arrangert debatt på Arendalsuka 2019 om frivillighetens rolle i integreringen. (Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge)

Frivillighet Norge har sendt høringssvar på Forslag til lov om integrering (integreringsloven) og forslag til endringer i lov om norsk statsborgerskap (statsborgerloven), som hadde høringsfrist 15.11.

Det ble gjennomført en intern høring av forskalet til høringssvar og dette ble også presentert på et møte nettverksgruppen Det offentliges forhold.

De viktigste punktene i høringssvaret er:

  • Frivillige organisasjoners rolle i integreringsprosessene i svært liten grad er omtalt i høringsnotatet og forslaget til integreringslov.
  • Styrke formålsparagrafen slik at loven ikke bare skal bidra til at nyankomne innvandrere tidlig integreres i det norske samfunnet og blir økonomisk selvstendige, men også bidrar til varig tilknytning og gode forutsetninger for å delta på ulike samfunnsarenaer.
  • Vi foreslår at dette formuleres i §1 slik: «Formålet med loven er at nyankomne innvandrere tidlig integreres i det norske samfunnet og blir økonomisk selvstendige. Loven skal bidra til at innvandrere får gode norskkunnskaper, gode forutsetninger for å delta i og kunnskap om norsk kultur og samfunnsliv, formelle kvalifikasjoner og en varig tilknytning til arbeidslivet.
  • I folkehelseloven §4 Kommunens ansvar for folkehelsearbeid står følgende: «Kommunen skal legge til rette for samarbeid med frivillig sektor.» Frivillighet Norge foreslår at samme formulering tas inn i integreringslovens §4 Kommunens ansvar.
  • Vi foreslår at det utvikles et standardisert element i introduksjonsprogrammet som handler om frivillige organisasjoner og frivillige organisasjoners rolle i samfunnet.
  • Det er viktig at indikatorer på innvandreres deltakelse samsvarer med spørsmål som blir brukt i undersøkelser av frivillig deltakelse i hele befolkningen.

Hele høringssvaret kan leses her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring