Hopp til hovedinnholdet

Opposisjonen mer ambisiøs på momskompensasjon

Publisert:
Oppdatert:
Trond Giske fra Arbeiderpartiet
Trond Giske fra Arbeiderpartiet i debatt om frivillighetspolitikk 14. februar 2019. Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge

Frivilligheten er skuffet over at regjeringen ikke innfrir hovedkravet om rettighetsfestet og full momskompensasjon.

– Det er kanskje for sent, men hvis dere går i regjering med oss, skal dere få regelstyrt momskompensasjon, sa Trond Giske fra Arbeiderpartiet til KrF i en debatt om frivillighetspolitikken med klar referanse til partiets mye omtalte veivalg i fjor høst.

14. februar holdt Frivillighet Norge den første offentlige debatten om Frivillighetsmeldingen. Meldingen ble lagt fram 7. desember 2018, og skal behandles av Stortinget til våren.

Frivillighetens hovedkrav er rettighetsfesting og fullfinansiering av momskompensasjonsordningen. Med opptrappingsplanen frem til 2021, som er varslet i Frivillighetsmeldingen, vil det etter Frivillighet Norges beregninger mangle mellom 400 og 500 millioner kroner for å fullfinansiere ordningen.

– Det er prinsipielt feil at staten skal ha inntekter fra frivillighetens aktiviteter. Full og rettighetsfestet momskompensasjonen vil gi økt aktivitet og lavere kostnader ved å delta i frivilligheten, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Tre av fire regjeringspartier har programfestet fullfinansiering

De fleste partier er enige i prinsippet om fullfinansiering av momskompensasjonsordningen. FrP vil at «virksomheten til frivillige lag og organisasjoner skal være momsfri», Venstre vil «trappe opp momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner til 100 prosent» og KrF vil «gi frivillige organisasjoner fullstendig fritak for moms». Høyre er mindre konkrete med sin formulering om å «sikre gode forutsigbare ordninger» for frivilligheten.

Likevel innfrir ikke regjeringspartiene frivillighetens krav, som forskjellige lag og foreninger minnet dem om daglig mens de forhandlet fram regjeringsplattformen.

– Full momskompensasjon til frivilligheten ligger ikke i regjeringsplattformen. Opptrappingsplan er det vi har gått for, sa leder for familie- og kulturkomiteen, Kristin Ørmen Johnsen (H).

– Vi kommer til å fortsette med å jobbe for en full momskompensasjon, sa Venstres Solveig Schytz.

– Formuleringen i regjeringsplattformen om momskompensasjon er ikke så offensiv som formuleringen i KrFs program, sa Jorunn G. Lossius fra KrF.

Opposisjonen vil gå lenger

Opposisjonen hevder de er villige til å gå lenger i sine løfter til frivilligheten. Åslaug Sem-Jacobsen fra Senterpartiet understreket at de har foreslått rettighetsfesting og fullfinansiering av momskompensasjonsordningen på Stortinget, men har blitt nedstemt. SV uttrykte skuffelse over regjeringserklæringens manglende ambisjoner på momskompensasjon.

I debatten deltok Silje Hjemdal(FrP), Kristin Ørmen Johnsen(H), Solveig Schytz(V), Jorun Gleditsch Lossius(KrF), Åslaug Sem-Jacobsen(Sp), Trond Giske(A), Freddy André Øvstegård(SV), Arild Hermstad (MDG) og Benedikte Pryneid Hansen(Rødt). Debattleder var Christian Strand.

Les Frivillighetsmeldingen på regjeringen.no.

Les Frivillighet Norges reaksjoner på meldingen.

Les også

Portrett av generalsekretær

Full momskompensasjon i 2023

En mangeårig sentral kampsak for frivillig sektor er retten til å få tilbakebetalt utgifter til moms. Over 100 av Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner stil...

Publisert
Oppdatert:

Demonstrasjon med bakhoder og et skilt med teksten "nei til moms på dugnad"

Massivt opprop for forutsigbarhet – nei til moms på dugnad!

I et felles brev til Statsminister Jonas Gahr Støre, ber 106 av Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner om forutsigbar kompensasjon for moms. I dag er størrel...

Publisert
Oppdatert:

Mann utendørs smiler

Jubler for historisk milepæl for frivilligheten

I år har Lotteri- og stiftelsestilsynet utbetalt 1,816 milliarder kroner i momskompensasjon til frivillige lag og organisasjoner. For første gang i historien de...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring