Handlingsplan for Frivillighet Norge 2021 – 2022
Vedtatt av årsmøtet 27.05.2021
Frivillighet Norges visjon er større rom for frivilligheten. Derfor jobber vi for at frivillige organisasjoner har gode og forutsigbare rammevilkår som er egnet til å fremme vekst i frivillig sektor. Handlingsplanen er Frivillighet Norges årlige plandokument og vedtas av årsmøtet. Handlingsplanen bygger på Frivillighetspolitisk plattform 2019-2023 og Strategi for Frivillighet Norge 2018-2022. I strategiperioden er det et mål å styrke Frivillighet Norge som den aktøren som samler, synliggjør, forsterker og videreutvikler frivillig sektor. I Frivillighetens år 2022 vil Frivillighet Norge være sekretariat for gjennomføring av markeringsåret med tilhørende ansvar og planverk som vedtatt av styringsgruppen.
I perioden 2021 – 2022 er Frivillighet Norges overordnede prioriteringer å:
- Være en synlig og offensiv politisk aktør i saker forankret i Frivillighet Norges frivillighetspolitiske plattform.
- Være en kompetansebase for frivillig sektor innen organisasjonsdrift, mangfoldsarbeid, rekruttering og myndighetskontakt, blant annet gjennom å tilby kurs og veiledning.
- Synliggjøre frivillig sektors mangfold, egenverdi og samfunnsnytte, spesielt i sammenheng med koronapandemiens kort- og langsiktige konsekvenser.
- Fremme frivillig sektors behov og plass i norsk samfunnsutvikling.
- Være sekretariat for Frivillighetens år 2022 og gjennomføre planer for markeringen i tråd med styringsgruppens vedtatte tiltaksstruktur og planer.
Frivillighet Norge skal i perioden jobbe med følgende målsetninger og tilhørende tiltak:
Styrke frivillig sektors rammebetingelser
- Fremme Frivillighet Norges saker i valgkampen 2021 og i eventuell ny regjeringsplattform, herunder:
- Rammevilkår for frivillige organisasjoner
- Frivillighetens betydning for folkehelsen
- Konsekvenser av koronapandemien
- Barn og unges fritid
- Jobbe for gjennomslag for Frivillighet Norges prioriterte saker i statsbudsjettet.
- Jobbe for en utredning av en ordning for momskompensasjon for organisasjonseide bygg og anlegg.
- Jobbe for brede og tilgjengelige støtteordninger og tilrettelegging for økt aktivitet slik at koronapandemien i minst mulig grad svekker frivillig sektor.
Bidra til økt deltakelse i frivillige organisasjoner og en frivillighet for alle
- Delta aktivt i arbeidet med Fritidserklæringen og bidra til at Fritidskortet blir en god og brukervennlig løsning som bidrar til økt deltakelse.
- Drifte, utvikle og synliggjøre verktøyene Frivillig.no og Ungfritid.no i samråd med våre medlemsorganisasjoner.
- Jobbe for at flere tar i bruk Ungfritid.no.
- Oppfordre organisasjoner til å signere Mangfoldsplakaten, sette seg konkrete mål for økt mangfold på alle organisasjonsnivå, samt aktivt rekruttere frivillige, medlemmer og deltakere utenfor egne sosiale nettverk.
- Tilby nettverk, læringsarenaer og kunnskap om inkluderende rekruttering og arbeid for større mangfold i frivillige organisasjoner.
- Videreføre Inkludering på topp for økt mangfold i ledelsen og blant ansatte og tillitsvalgte i frivillige organisasjoner.
Styrke frivillig sektors synlighet
- Markere Frivillighetens dag og dele ut den nasjonale Frivillighetsprisen, Årets nykommer og andre relevante priser.
- Vurdere partienes frivillighetspolitikk slik den fremkommer av programmene for stortingsperioden 2021 – 2025.
- Legge til rette for at medlemsorganisasjoner kan fremme sine saker i valgkampen 2021.
- Jobbe for at nye stortingsrepresentanter blir kjent med frivillig sektor og de viktigste felles sakene for frivilligheten.
- Koordinere innspill i revideringen av regjeringens Frivillighetserklæring.
- Samarbeide med medlemsorganisasjoner for å fremme deres merverdi i konkrete saker og synliggjøre frivillig sektors rolle i samfunnet, spesielt under koronakrisen.
Legge til rette for samarbeid og kompetanseheving i frivillig sektor
- Bruke erfaringer fra nettverk for kommunikasjonsrådgivere for å vurdere å etablere nettverk på andre områder.
- Utvikle og tilby aktuelle og relevante kompetansetiltak for medlemsorganisasjonene. Særlig prioritere kompetansetiltak knyttet til:
Rekruttering etter koronapandemien
Digital drift
Miljøvennlig organisasjonsdrift
Konflikthåndtering
- Formidle forskning og bidra i relevante forskningsprosjekt, herunder forskning tilknyttet Fritidskortet og barn- og unges deltakelse i organisert fritidsaktivitet.
- Arrangere årets viktigste møteplass for ledere i frivillig sektor, politikere og andre premissleverandører for frivilligheten i forbindelse med Frivillighetens dag, med faglig og politisk innhold.
- Representere frivillig sektor i Norge i relevante internasjonale fora.
- Informere om muligheter til internasjonalt samarbeid gjennom Active Citizens Fund (EØS-midlene) og fokusere spesielt på samarbeid med sivilsamfunnet i Romania.
- Legge til rette for erfaringsdeling om organisasjonenes håndtering av koronapandemien og gjenoppbygging av samfunnet etter koronapandemien gjennom digitalt nettverk for erfaringsdeling.
- Sikre at Frivillighet Norge representerer hele bredden i frivillig sektor gjennom å rekruttere nye medlemmer.
Legge til rette for økt samspill og samarbeid mellom frivillige organisasjoner og det offentlige
- Opprette samarbeid med flere fylkeskommuner med mål om at kommuner og fylker skal vedta en frivillighetspolitikk.
- Tilby kartlegging av lokal frivillighet og annen bistand som fremmer frivillighetspolitikk i kommuner og fylkeskommuner.
- Utarbeide råd for samhandling mellom kommuner og frivillig sektor i dialog med Frivillighet Norges medlemmer med mål om felles tiltak for økt deltakelse i frivillige organisasjoner lokalt.
- Organisere og videreutvikle nasjonalt frivillighetsfaglig forum med sentrale direktorater for å styrke samarbeidet mellom frivillig sektor og statlige aktører.
- Jobbe for økt samarbeid mellom frivillig og offentlig sektor innenfor folkehelse, inkludering og i arbeidet med et aldersvennlig samfunn. Dette samarbeidet må bygge på frivillig sektors autonomi og fratar ikke det offentlige deres lovpålagte ansvar.
Støtte digitalisering og forenkling i frivilligheten
- Jobbe for at Frivillighetsregisteret utvikles og tas mer i bruk som et forenklingsverktøy.
- Følge opp Kulturdepartementets forenklingsreform for frivilligheten i hele forvaltningen, og prioritere deltakelse og oppfølging av prosjektet Stimulab: Starte og drive en frivillig organisasjon.
- Følge opp regjeringens arbeid med utvikling av en foreningslov.
- Synliggjøre og drifte Techsoup.no som en plattform for innkjøp og distribusjon av digitale verktøy til frivillig sektor.
- Videreutvikle Techsoup.no ved å utvide porteføljen med nye donasjonsprogrammer, tilby kurs i bruk av digitale verktøy, og lansere Microsofts leverandørprogram for frivillige organisasjoner.
- Digitalisere flere av Frivillighet Norges kurs, seminarer og aktiviteter slik at det blir tilgjengelig for organisasjoner, lag og foreninger over hele landet.