Hopp til hovedinnholdet

Lynkurs i frivillighet

Bli kjent med frivilligheten og bli med du også!

Velg språk:

Det finns så mange fine organisasjoner man kan være med i.

Penelope Lea
Frivillig i Miljøagentene i Oslo

Gi av tiden din og få noe 
verdifullt tilbake!

Hva engasjerer deg? Vil du gjøre det sammen med andre i en frivillig organisasjon? I organisasjoner kan du bli kjent med andre og få venner. Du kan lære noe nytt. Du øker kunnskapene dine og får erfaring og nettverk som kan hjelpe deg i arbeidslivet og i hverdagen.

Jeg tenkte på hvor nyttig jeg var, etter jeg hadde blitt vervet inn i Norsk Folkehjelp.

Nour Aburashid
Frivillig i Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom i Larvik

Frivillige organisasjoner

I Norge har vi ca. 100.000 frivillige organisasjoner. I frivillige organisasjoner samarbeider vi om saker som er viktige for oss. Det kan være alt fra å synge i kor til å arrangere barneteater, jobbe for bedre miljø, gi leksehjelp eller å ta vare på rusavhengige.

Frivillig innsats er å gi av sin tid til et bestemt formål eller et fellesskap, uten betaling. Over 60% av oss som bor i Norge gjør en frivillig innsats, liten eller stor, i løpet av et år. Denne innsatsen gjør frivillige organisasjoner til en viktig bærebjelke i det norske samfunnet, med tusenvis av små og store fellesskap som skaper verdier for milliarder.

Ingen jobb er for liten, og ingen er for stor. Alle jobber må gjøres, enten det er pølsekoking eller kakebaking, søppelplukking eller opprydding.

Marit Nerland
Frivillig i Molde Janitsjar og Molde og Omegn Idrettsforening

Du kan bli med!

Frivilligheten er åpen for alle! Du kan delta alene, eller sammen med andre, med vennene dine eller med familien din. Når du deltar gjør du det sammen med andre som deler samme interesse som deg. Du bidrar til formålet til organisasjonen du deltar i, er en ressurs for andre og påvirker samfunnet du lever i!

Her kan du starte

 •  

  Søk i våre medlemsorganisasjoner

  Vi har over 300 organisasjoner med titusenvis av lokale lag og foreninger. Se om du finner noe som passer deg!

 •  

  Finn et oppdrag på Frivillig.no

  Frivillig.no samler flere tusen frivillige oppdrag og organisasjoner fra hele landet. I Frivillig.no rekrutterer organisasjoner nye frivillige. Mange finner sin aktivitet og organisasjon gjennom Frivillig.no. Det er gratis og alle som har lyst til å bli frivillig kan bruke det. Det er mange unge og personer med minoritetsbakgrunn som bruker Frivillig.no.

Hva koster det?

Frivillige organisasjoner har mange aktiviteter som er rimelige eller gratis å delta i. Noen ganger trenger man utstyr for å delta i aktiviteter, for eksempel idrettsaktiviteter eller musikkorps. Dette utstyret kan man ofte låne gratis av organisasjonen eller en utlånssentral. Blir du medlem i en organisasjon er det vanlig med en medlemskontingent. Mange organisasjoner har for eksempel søskenmoderasjon. Det finnes også ordninger hvor man kan få støtte til kontingenten. Spør kommunen du bor i om hvilken ordning de har.

Plastdunker, fiskeutstyr, teiner, oppdrettstau, stoler, sprøyter, Q-tips, gummigranulat fra fotballbaner, sko, klær. Det er ingen grenser for hva vi finner.

Kurt Kristiansen
Frivillig i Vi Rydder Askøy

Hva får du igjen for å engasjere deg?

I frivillige organisasjoner får du delta i fellesskap, du får nytt nettverk, kunnskap, opplevelser, erfaringer og gode minner. Du får minst like mye tilbake som du gir selv!

Så jeg startet denne organisasjonen med tanke på å hjelpe barn og unge som kommer til Norge som flyktninger med å bli integrert i eksisterende idrett. Fordi det var der jeg ble integrert selv.

Richard Kiwanuka
Frivillig i Way forward og Bring children from streets i Bergen

Hva har frivillighet betydd for Norge?

Frivillighet er en viktig verdi i det norske samfunnet, og har vært det lenge. Frivillige organisasjoner var pionerene bak mye av den norske velferdsmodellen og utviklingen av demokratiet vårt. Det finnes mange organisasjoner som kjemper for at alle skal ha like rettigheter, for å ta vare på kulturen og naturen vår, gi gode fritidsaktiviteter til barn, unge og voksne og ta vare på eldre og syke.

Se fakta om frivillighet

There are so many people that needs help, and I would love to be involved in such things.

Ziad Altaha
Frivillig i Mandal Røde kors og Norsk Folkehjelp i Mandal

Hvem er Frivillighet Norge?

Frivillighet Norge er en medlemsorganisasjon for over 300 norske frivillige organisasjoner, med titusener av lokale lag og foreninger. Hos oss finner du alle, fra de største til de minste. Se full liste over medlemmene våre.

Vår jobb er å skape større rom for frivilligheten. Det betyr at vi:

 • Holder kurs og skaper møteplasser for frivillige organisasjoner
 • Jobber for gode økonomiske og politiske kår for frivillig sektor

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring