Hopp til hovedinnholdet

Å finne en fritidsaktivitet der du bor

Publisert:
Oppdatert:
Ungfritid.no banner med illustrasjon av unge i aktivitet
Ungfritid.no er frivillighetens verktøy for økt deltakelse for barn og unge.

40 % av lokallagene i frivillige organisasjoner oppgir at folk ikke vet at de kan delta hos dem. Dette viser Frivillighet Norges organisasjonsundersøkelse. Dette er en stor utfordring når lag og foreninger over hele landet nå skal rekruttere nye deltakere til aktiviteter for barn og unge.

– De frivillige organisasjonene er de viktigste tilbyderne av fritidsaktiviteter for barn og unge, og vi har plass til flere, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Men ifølge befolkningsundersøkelsen Frivillighetsbarometeret 2022 svarer bare 32 % av husstander med barn og unge, at de syns det er lett eller svært lett å finne ut hvilke fritidstilbud som finnes der de bor.

Frivillighet Norge jobber med økt deltakelse i frivillige organisasjoner.

– Vi må bli enda flinkere til å fortelle om mulighetene i frivilligheten. Vi oppfordrer alle kommunene i Norge til å bli med på å synliggjøre hva som finnes av aktiviteter rundt om i lokalsamfunnene, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Bare 18 % av lokallagene opplever at kommunene i stor grad eller svært stor grad viser til aktiviteter i regi av frivillige organisasjoner mot befolkningen.

– Når flere skal inn i fritidsaktivitet så må de også kjenne til mulighetene, sier Slotterøy Johnsen.

«Når flere skal inn i fritidsaktivitet så må de også kjenne til mulighetene.»

Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge

Frivillighet Norge har derfor utviklet nettsiden Ungfritid.no  der organisasjoner kan synliggjøre sine aktiviteter, og der barn, unge og foresatte kan finne ut hva som er mulig å delta på i sitt nærmiljø. Økt deltakelse i frivillige organisasjoner kan forebygge ensomhet, og nasjonale og gratis rekrutteringsverktøy som Ungfritid.no og Frivillig.no kan bidra til at flere blir kjent med mulighetene som finnes i organisasjonene.

– Verktøy som Ungfritid.no og Frivillig.no blir bedre, jo flere som bruker dem. Så her har vi som organisasjoner, en jobb å gjøre med å fylle opp med våre aktiviteter slik at alle til slutt oppsøker de sidene for å lete, sier en engasjert Svendsrød fra Frilynt Norge i debatt under Arendalsuka.

Nasjonalt prosjekt for lokal rekruttering

I organisasjonsundersøkelsen oppgir 35 % at de trenger at kommunen legger til rettet for samarbeid, for å kunne inkludere flere i fare for utenforskap. Men 51% vet ikke engang om kommunen har en kontaktperson for frivilligheten.

– Vi oppfordrer kommunen til å være en synlig og god tilrettelegger for frivillige organisasjoner, sier Slotterøy Johnsen.

Prosjektet dugnad for økt deltakelse handler om hvordan gode verktøy og løsninger, samt samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommuner, kan bidra til mer rekruttering inn i frivilligheten, med mål om å forebygge ensomhet.

Sentralt i prosjektet er rekrutteringsverktøyene Frivillig.no og Ungfritid.no, frivillighetens egne gratis verktøy for økt deltakelse. Prosjektet er blant annet støttet av Helsedirektoratet, Barne-, ungdoms og familiedirektoratet og Gjensidigestiftelsen

Les hele organisasjonsundersøkelsen til Frivillighet Norge

Se hele debatten om Økt deltakelse under Arendalsuka

Kontaktperson

Bilde av Vanja Konradsen
Vanja Konradsen
Prosjektleder, Økt deltakelse
Frivillig.no, Ungfritid.no
215 67 666 / 982 56 770
vanja@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring