Hopp til hovedinnholdet

21. November: Agent for en dag

Publisert:
Oppdatert:
Agent

Nei da. Vi er ikke utenlandske agenter på ordentlig. Men vi kaller oss det nå, for å gjøre deg oppmerksom på at sivilsamfunnet i Russland er i alvorlig fare.

Frivillighet Norge støtter Amnestys solidaritetsaksjon Agent for en dag.

For et år siden, 21. november 2012, trådte den såkalte «utenlandsk agent-loven» i kraft i Russland. Den pålegger ikke-kommersielle organisasjoner som driver med politisk virksomhet og som mottar støtte fra utlandet å registrere seg som «utenlandske agenter».

- Russiske organisasjoner forteller at folk klistrer klistremerker på lokalene deres eller hjemmene deres, hvor det står at «Her er en utenlandsk agent». Dette er rett og slett en svertekampanje, og det er ingen tvil om at denne loven gjør det ekstremt vanskelig å drive organisasjonsvirksomhet i Russland, sier generalsekretær John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty.

«Utenlandsk agent-loven» er i strid både med internasjonale menneskerettigheter og den russiske grunnloven, som garanterer ytrings- og organisasjonsfrihet. FNs menneskerettighetsråd har uttrykkelig sagt at menneskerettighetsforsvarere har rett til å motta økonomisk støtte fra utlandet uten å bli mistenkeliggjort av den grunn. Torbjørn Jagland, Europarådets generalsekretær, har sagt at en slik lov ikke hører hjemme i et demokrati og minner om Sovjettiden.

Om du vil være agent for en dag kan du laste opp banneret fra Amnestys hjemmesider og bruke det på facebook.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring