Hopp til hovedinnholdet

71 prosent mener det må bli enklere å finne fritidsaktiviteter

Publisert:
Oppdatert:
Henriette Øien, Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet i debatt under Arendalsuka.
Henriette Øien, Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet i debatt om fritidsaktiviteter under Arendalsuka 2021. (Foto: Birgitte Heneide)

Nye tall fra årets Frivillighetsbarometer viser at 71 prosent mener det burde bli enklere å få oversikt over fritidsaktiviteter for barn og unge. Særlig er det kvinner, de under 30, lavinntektsfamilier og de født utenfor Norge som syns oversikten burde vært bedre.

Frivillighet Norge har sammen med Helsedirektoratet denne uken startet en kampanje for at flere barn og unge skal finne frem til fritidsaktiviteter som passer for dem, gjennom den nye nettportalen Ungfritid.no.

Økende sosiale forskjeller i samfunnet gjør at stadig flere barn vokser opp i lavinntektsfamilierog disse deltar mindre i fritidsaktiviteter enn gjennomsnittet.

– Fritidsaktiviteter har en direkte påvirkning på folkehelsa, vi blir aktive og sunnere. Det motvirker også ensomhet og øker livskvalitet å delta, sier Henriette Øien, Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet under Frivillighet Norges debatt på Arendalsuka.

Etter Koronaåret er det flere barn og unge som trenger aktivitetene og fellesskapet i frivillige organisasjoner og tiden med sine jevnaldrende der, mer enn noen gang. I debatten om fritidsaktiviteter under Arendalsuka trekker Guro Birkeland, avdelingsdirektør i Bufdir – Barne- ungdoms- og familiedirektoratet frem frivillige organisasjoners viktige rolle for å inkludere barn og unge i fritidsaktiviter.

– Frivillighet Norge er bekymret for de langvarige konsekvensene dette kan få og ber staten og kommunene stille opp. Færre frivillige og slitne ildsjeler er et dårlig utgangspunkt for gjenåpning. Nå må regjeringen og kommunene rundt om i landet gjøre det så enkelt som mulig å komme i gang med aktivitet igjen for frivillige organisasjoner, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

– Vi ser ingen medlemsvekst i koronatiden. Vi ønsker å nå ut til nye grupper, favne bredere. Det er så mange tilbud, men vi få det ut, sier Generalsekretær i Den Norske Turistforeningen Dag Terje Solvang.

Frivillig sektor er den viktigste tilbyderen av fritidsaktiviteter for unge. Frivillige organisasjoner har gjennom Frivillighet Norge gått sammen om en felles oversikt i Ungfritid.no og setter fokus på at flere barn og unge enkelt skal finne frem til fritidsaktiviteter og bli med i organiserte felleskap.

Graf som viser at de fleste synes det bør bli enklere å finne fritidsaktiviteter unge kan delta på.
71 prosent mener det må bli enklere å finne fritidsaktivitete, ifølge tall fra Frivillighetsbarometeret 2021 (Kantar)

Se hele debatten her:

Les også

Isa Maline Isene, Leder, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU)

Møteplass Folkehelse på Arendalsuka: Frivilligheten etter koronapandemien

Koronapandemien har hatt store konsekvenser for de frivillige organisasjonene. Aktivitetene har stengt ned og da har også inntekter, frivillige og medlemmer for...

Publisert
Oppdatert:

Stortingsrepresentant for SV Kari E. Kaski deltok på debatten (Foto: Skjermdump).

Innovasjonskraften i frivillig sektor

- Hvordan utløser vi frivillighetens innovasjonskraft nå som samfunnet trenger nye løsninger? spurte Frivillighet Norge på en samtale og debatt den 16. august p...

Publisert
Oppdatert:

Møt oss på Arendalsuka

Frivillighet Norge på Arendalsuka 2021

Det var frivillighetsdebatter på Arendalsuka! Frivillighet Norge deltok på Arendalsuka 16.-20.august 2021 med flere debatter som også ble sendt live. Her får du...

Publisert
Oppdatert:

Kontaktperson

Bilde av Stian Slotterøy Johnsen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær
959 33 862
[email protected]

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring