Hopp til hovedinnholdet

Advarer mot digitale utfordringer på Topplederkonferansen 2018

Publisert:
Oppdatert:
James

– Hvordan vi svarer på utfordringene digitaliseringen skaper, kan være den definerende moralske og politiske saken for vår tid, sier Oxford-forsker James Williams. 28. februar snakker han på Frivillighet Norges topplederkonferanse.

Foruten å være forsker ved universitetet i Oxford og tidligere prisbelønnet utvikler i Google, er James Williams en av grunnleggerne bak organisasjonen Time Well Spent. Organisasjonen består av tidligere ansatte i blant annet Google og Facebook, foruten andre fra innsiden av techmiljøet, og har fått mye oppmerksomhet de siste årene for sitt arbeid for å gjøre folk bevisste på skadene av teknologi og for å gjøre teknologi mer menneskevennlig. Særlig er organisasjonen opptatt av hvordan tjenester som Facebook, Google og Snapchat konkurrerer om vår oppmerksomhet og skaper en avhengighet som skader både vår mentale helse, sosiale relasjoner og demokratiske verdier.

– De digitale tjenestene i oppmeksomhetsøkonomien er ikke gratis. Du betaler med din oppmerksomhet til tjenester hvis formål er at du skal bruke dem mest mulig, ikke å møte dine behov, sier Williams i et TedX-foredrag, hvor han sammenligner sosiale medier med spilleautomater.

Digital teknologi gjør alle former for verdifull politikk umulig fordi den drives av våre impulser, ikke våre intensjoner. Kampen om vår oppmerksomhet har derfor skapt mange demokratiske utfordringer ifølge James Williams. For eksempel forstyrrer den våre prioriteringer, den utfordrer vår rasjonalitet og vår evne til å tenke oss om og har blant annet skapt enorme online-reaksjoner på enkelthendelser.

– Vi må begynne å forsvare vår oppmerksomhetsfrihet som et demokratisk gode. Teknologien må la oss gjøre hva vi vil gjøre, være den vi vil være og ønske oss det vi faktisk ønsker oss. Vi må kreve at teknologien møter våre menneskelige mål, sier Williams.

James Williams er hovedtaler på Topplederkonferansen 2018, der han vil snakke om oppmerksomhetsøkonomien og hva slags rolle frivilligheten kan spille i håndtering av digitale utfordringer. Konferansen holdes på Sentralen i Oslo 28. februar og er åpen for ledere og nøkkelpersoner i frivillig sektor.

Se hele programmet her

Meld deg på konferansen her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring