Hopp til hovedinnholdet

Andelen kvinnelige styreledere på stedet hvil

Publisert:
Oppdatert:
Illustrasjon: VectorKnight/Shutterstock
Illustrasjon: VectorKnight/Shutterstock

I frivillige organisasjoner er kun 37 prosent av styrelederne kvinner, viser en oversikt fra Brønnøysundregistrene.

Tallene er høyere enn for privat sektor, men de har knapt endret seg siden 2010. – Også frivilligheten har en jobb å gjøre, sier direktør ved Brønnøysundregistrene, Lars Peder Brekk.

I en oversikt fra Frivillighetsregisteret, kommer det fram at det er kun 37 prosent kvinnelige styreledere i norske lag og foreninger. 40 prosent har kvinnelig nestleder. I 2010 var disse tallene henholdsvis 36 og 39 prosent.

Søylediagram som viser fordelingen mellom mannlige og kvinnelige styreledere
Søylene viser fordelingen mellom mannlige og kvinnelige styreledere i frivillige virksomheter i 2010, 2015 og i dag.

Samtidig viser tallene at noen flere kvinner er styremedlemmer. 47 prosent av styremedlemmene er kvinner, selv om dette er litt mindre enn for 11 år siden.

Søylediagram som viser fordelingen  mellom mannlige og kvinnelige styremedlemmer
Søylene viser fordelingen mellom mannlige og kvinnelige styremedlemmer i frivillige virksomheter i 2010, 2015 og i dag.

– Disse tallene tyder på at organisasjonene har kvinner som ønsker å delta i styrearbeid, men at de ikke får toppvervene. At andelen kvinnelige styreledere i frivillige organisasjoner står på stedet hvil, vitner om at det må gjøres en større innsats også i denne sektoren med å rekruttere og oppmuntre flere kvinner til å både få og ta lederverv, sier Lars Peder Brekk.

Oppfordring til valgkomiteene

Frivillighet Norge støtter denne oppfordringen.
– Frivilligheten er for alle, og jeg ser ingen åpenbar grunn til at bare 37 prosent av styrelederne er kvinner. Ofte er det vanskelig å rekruttere folk til frivillige verv, men nettopp gjennom å søke bredere mangfold, får organisasjonene bedre rekrutteringsgrunnlag. Jeg oppfordrer valgkomiteene til å tenke kjønnsbalanse nå, når årsmøtesesongen nærmer seg. Kanskje kan de spørre en kvinne om ledervervet først? sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Aksjeselskap fortsatt dårligst

Det er likevel sånn at frivilligheten fortsatt er langt bedre på likestilling i lederverv enn norske aksjeselskap. Bare 14 prosent av styreledere i norske AS er kvinner. Utviklingen har vært veldig svak, på tross av lovendringen i 2005 som innebar et minimumskrav om 40 prosent kvinner i norske ASA-styrer. Forventningen den gang var at dette skulle ha effekt også på andelen kvinnelige styreledere i næringslivet. Det har ikke skjedd.

– Våre tall viser tvert imot at gapet mellom kvinner og menn i rollen som styreledere i aksjeselskaper de siste 15 årene har blitt større. Det er bekymringsfullt, sier Lars Peder Brekk.

Les også

Statsminister Erna Solberg møter frivillige organisasjoner på Norway Cup.

Frivillighet Norge om gjenåpningsplanen: – Vi kan ikke lage sommerleir på et par uker

Statsminister Erna Solberg la i dag fram en plan for gjenåpning av Norge etter koronapandemien. Den er ikke tydelig nok for frivilligheten.

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Kulturminister Abid Raja og generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen

Skuffende stimuleringsordning for frivilligheten

Stimuleringsordningen for frivillige organisasjoner er endelig lagt frem, etter flere måneders ventetid. Målet er å få i gang aktivitet i frivillige lag og fore...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Lena Kristin Johannessen, Røde Kors-frivillig

Beredskapsfrivillighet er mer enn søk og redning

Lena Kristin Johannessen (37) ble kalt ut som Røde Kors-frivillig den dagen leirraset i Gjerdrum gikk. Hun har senere sørget for at folk i Gjerdrum har fått det...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring