Hopp til hovedinnholdet

Active Citizens Fund matchmakingseminar i Sandefjord

Publisert:
Oppdatert:
Gruppebilde av deltakerene på seminaret
Representantene fra både de rumenske og norske organisasjonene som var samlet i Sandesjord til matchmakingseminar. Foto: Marte Oraug Skogtrø, Frivillighet Norge.

I overkant av tyve norske og rumenske frivillige organisasjoner har denne uken vært samlet til seminar i Sandefjord. Målet med seminaret har vært å etablere nye kontakter og diskutere muligheter for samarbeid og partnerskap i prosjekter som skal bygge opp og fremme sivilsamfunnet i Romania.

Det er de rumenske organisasjonene som søker om midler og tiltakene skal i all hovedsak gjennomføres i Romania. For norske frivillige organisasjoner er det en unik mulighet til å utveksle erfaringer og praksis med organisasjoner i et annet land, og samtidig få nyttige perspektiver på egne arbeidsmetoder og rammene for frivillig arbeid i forskjellige land.

Du kan lese mer om de rumenske organisasjonene som deltok på seminaret i denne presentasjonen.

EØS-midler til utvikling av sivilsamfunnet

Midlene som finansierer disse prosjektene kommer fra Active Citizens Fund (ACF). ACF er et fond finansiert av norske EØS-midler, som søker å utvikle langvarig stabilitet og øke kapasiteten i sivilsamfunnet. Dette gjøres gjennom å styrke sivilsamfunnets rolle i å fremme demokratisk deltakelse, aktivt medborgerskap og menneskerettigheter.

På seminaret har organisasjonene blitt bedre kjent med hverandre, og med hva som er overlappende utfordringer og mål. I tillegg har de lært mer om sivilsamfunnet både i Norge og Romania og om EØS-midlene det er mulig å søke på prosjekter via.

«Det er mange spennende prosjekter vi har fått høre om disse dagene, og jeg håper vi vil se fruktbare partnerskap komme ut av seminaret» sier Guri Idsø Viken, seniorrådgiver i Frivillighet Norge. «Dette er en enestående mulighet til godt bilateralt samarbeid, og flere norske organisasjoner burde se på mulighetene for å delta som partner» fortsetter hun.

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen snakker for en forsamling
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen forteller om frivillig sektor i Norge. Foto: Guri Idsø Viken, Frivillighet Norge

Fem hovedsatsningsområder

Programmet har fem ulike hovedsatsningsområder:

  1. Demokrati, aktivt medborgerskap, god ledelse og åpenhet
  2. Menneskerettigheter og likebehandling gjennom arbeid mot diskriminering på bakgrunn av etnisk tilhørighet, religion og tro, kjønn, funksjonsnedsettelser, alder, seksuell orientering og kjønnsidentitet
  3. Sosial likhet og inkludering av sårbare grupper
  4. Kjønnsbasert vold og likestilling av kjønn
  5. Miljø og klimaendringer

Prosjekter som får støtte må passe innenfor et av de aktuelle satsningsområdene. «Det er mange måter norske organisasjoner kan involvere seg i disse prosjektene, og læringsutbyttet har potensialet til å bli enormt» sier Marte Oraug Skogtrø, politisk rådgiver i Frivillighet Norge. «Selv om ikke alle utfordringer er overlappende, og man jobber med svært ulike rammer i Romania og Norge, har seminaret dette uken vist at det allikevel er mange likhetstrekk» fortsetter hun.

Dersom du ikke har hatt mulighet til å være på dette eller noen av de tidligere seminarene, men er nysgjerrig på å få vite mer om prosjektene eller om ACF generelt, så ikke nøl med å ta kontakt med Guri i Frivillighet Norge.

«Dette er en enestående mulighet til godt bilateralt samarbeid, og flere norske organisasjoner burde se på mulighetene for å delta som partner»

Guri Idsø Viken
Seniorrådgiver i Frivillighet Norge

Om Active Citizens Fund Romania

Active Citizens Fund er et fond finansiert av norske EØS-midler som skal søke å utvikle langvarig stabilitet og øke kapasiteten i sivilsamfunnet gjennom å styrke sivilsamfunnets rolle i å fremme demokratisk deltakelse, aktivt medborgerskap og menneskerettigheter. Det gjør fondet gjennom å fordele midler til prosjekter innenfor identifiserte hovedsatsninger i Romania, basert på utfordringer i landet. Frivillighet Norge er med i konsortiet som gjennomfører prosjektet i Romania. Prosjektet går over fire år. Det vil være to utlysninger av midler til bilaterale samarbeid.

Du kan lese mer om Active Citizens Fund på programmets hjemmeside.

Seminardeltakere sitter i grupper og jobber
Mange spennende potensielle prosjekter ble diskutert i løpet av dagene i Sandefjord. Foto: Guri Idsø Viken, Frivillighet Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring