Hopp til hovedinnholdet

Bra at regjeringen lover full momskompensasjon!

Publisert:
Oppdatert:
Kulturministeren og generalsekretæren i Frivillighet Norge smiler til kamera med en pose bamsemums
Kulturminister Anette Trettebergstuen får bamseMOMS fra Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i anledning regjeringsskiftet. Foto: Lasse Heimdal/Kirkens SOS

Regjeringen har lagt frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022. Der økes momskompensasjon for frivillige organisasjoner med 150 millioner kroner. Frivillighet Norge forventer at beløpet økes dersom det er behov for det for å oppnå full momskompensasjon.

Ikke sikkert beløpet er høyt nok

Til NRK sier kulturminister Anette Trettebergstuen at målet er full og rettighetsfestet momskompensasjon, noe om også blir lovet i regjeringsplattformen.

Det er flott at regjeringen ønsker å sikre full momskompensasjon. Det betyr mye for de frivillige organisasjonene. Men momsutgiftene følger forbruk, og vi vet ikke om beløpet for 2022 er høyt nok før regnskapene er klare., Vi forventer at regjeringen følger opp med mer midler dersom behovet viser seg å være større, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Trenger regelstyring

På grunn av lav aktivitet under korona som følge av strenge smittevernsrestriksjoner, ble det ikke søkt om like mye momskompensasjon som normalt for 2020. Med gjenåpningen av samfunnet, estimerer Frivillighet Norge en økning på 10 prosent i organisasjonenes driftsutgifter. Det gir et økt behov for momskompensasjon på 250 millioner kroner, altså 100 millioner kroner mer enn regjeringens forslag.

Selv om det skulle bli full momskompensasjon i 2022, gir det ikke organisasjonene den nødvendige forutsigbarheten i fremtiden. Den får vi først når regjeringen følger opp Hurdalsplattformen og regelstyrer ordningen, sier Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge har i lang tid jobbet for full og regelstyrt momskompensasjon, og feiret da regjeringen la frem Hurdalsplattformen med dette kravet som et av løftene for perioden. Nå venter frivilligheten utålmodig på at løftet skal innfris i budsjettene som kommer.

Se Frivillighet Norges innspill til tilleggsproposisjonen her.

Les også

Statsråd Trettebergstsuen mottar en pose bamsemums fra Slotterøy Johnsen foran slottet.

Seier for frivilligheten: Full momskompensasjon i 2022

Regjeringen øker potten for momskompensasjon til frivillige organisasjoner med 154 millioner kroner for 2022. Det gir full momskompensasjon for 2022.

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

bilde av smilende mann med briller.  utendørs med hav i bakgrunnen.

Øker strømstøtten til frivillige organisasjoner

Stortinget har behandlet forslaget fra regjeringen om å øke strømstøtten til frivillige organisasjoner. Forslaget om å øke støtten fra 80 til 90 prosent av gjen...

Publisert
Oppdatert:

Bilde av mann med briller med bybilde i bakgrunn.

Forventer statsbudsjett uten kutt

Om regjeringen ikke fullfinansierer momskompensasjonen og kutter til frivilligheten, er det et løftebrudd til frivilligheten i en krevende periode, mener Frivil...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring