Hopp til hovedinnholdet

Bra at regjeringen lover full momskompensasjon!

Publisert:
Oppdatert:
Kulturministeren og generalsekretæren i Frivillighet Norge smiler til kamera med en pose bamsemums
Kulturminister Anette Trettebergstuen får bamseMOMS fra Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i anledning regjeringsskiftet. Foto: Lasse Heimdal/Kirkens SOS

Regjeringen har lagt frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022. Der økes momskompensasjon for frivillige organisasjoner med 150 millioner kroner. Frivillighet Norge forventer at beløpet økes dersom det er behov for det for å oppnå full momskompensasjon.

Ikke sikkert beløpet er høyt nok

Til NRK sier kulturminister Anette Trettebergstuen at målet er full og rettighetsfestet momskompensasjon, noe om også blir lovet i regjeringsplattformen.

Det er flott at regjeringen ønsker å sikre full momskompensasjon. Det betyr mye for de frivillige organisasjonene. Men momsutgiftene følger forbruk, og vi vet ikke om beløpet for 2022 er høyt nok før regnskapene er klare., Vi forventer at regjeringen følger opp med mer midler dersom behovet viser seg å være større, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Trenger regelstyring

På grunn av lav aktivitet under korona som følge av strenge smittevernsrestriksjoner, ble det ikke søkt om like mye momskompensasjon som normalt for 2020. Med gjenåpningen av samfunnet, estimerer Frivillighet Norge en økning på 10 prosent i organisasjonenes driftsutgifter. Det gir et økt behov for momskompensasjon på 250 millioner kroner, altså 100 millioner kroner mer enn regjeringens forslag.

Selv om det skulle bli full momskompensasjon i 2022, gir det ikke organisasjonene den nødvendige forutsigbarheten i fremtiden. Den får vi først når regjeringen følger opp Hurdalsplattformen og regelstyrer ordningen, sier Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge har i lang tid jobbet for full og regelstyrt momskompensasjon, og feiret da regjeringen la frem Hurdalsplattformen med dette kravet som et av løftene for perioden. Nå venter frivilligheten utålmodig på at løftet skal innfris i budsjettene som kommer.

Se Frivillighet Norges innspill til tilleggsproposisjonen her.

Les også

Bilde av generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen på Stortinget

Frivillighet Norge på høring i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget

Frivillighet Norge har deltatt i høring om statsbudsjettet for 2022 hos Familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen la vek...

Publisert
Oppdatert:

Demonstrasjon for full momskompensasjon utenfor Stortinget.

Statsbudsjettet 2022: Feil å kutte momskompensasjonen for frivillige nå

I statsbudsjettet for 2022 foreslår regjeringen Solberg at det bevilges 1,75 mrd. kr til momskompensasjon for frivillige organisasjoner. Dette er en nedgang på ...

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Gladnyhet på Grefsenkollen!

Statsbudsjettet for 2022: Regjeringen vil bidra med 20 mill. til Frivillighetens år

I dag offentliggjorde kulturminister Abid Q. Raja at regjeringen vil bidra med 20 millioner kroner til markeringen av Frivillighetens år 2022.

Publisert | Pressemeldinger
Oppdatert:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring