Hopp til hovedinnholdet

Budsjettforlik: steg i riktig retning for frivilligheten

Publisert:
Oppdatert:
21396289274 ac65a5d58b z

Budsjettforliket mellom H, FrP, V og KrF styrker frivilligheten sammenlignet med regjeringens forslag i tilleggsnummeret til Statsbudsjettet.

I budsjettforliket reverseres store deler av de opprinnelige kuttene i bistandsmidlene som går til det sivile samfunn.

- Investeringer i det sivile samfunn er investeringer i sosial kapital og demokratiutvikling. Vi er svært glade for at regjeringen og samarbeidspartiene anerkjenner den jobben som bistandsorganisasjonene gjør på dette området ved å reversere store deler av bistandskuttene, selv om vi gjerne hadde sett at de gikk enda lenger, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Frivillighetens rolle i integreringen

Frivillighet Norge har tidligere påpekt hvordan frivilligheten kan spille en rolle i integreringen av flyktninger og foreslått at det bevilges 100 millioner kroner til frivilligheten som skal gå til dette formålet. Kravet er delvis blitt lyttet til og det bevilges 30 millioner kroner til "integreringsprosjekter i mottak i regi av frivillige organisasjoner".

- Dette er vel anvendte penger fra regjeringen og samarbeidpartiene. Deltakelse i frivillige organisasjoner gjør at man raskt blir kjent med andre, lærer seg språk og føler en tilknytning til det norske samfunnet.

- Det er viktig at denne ordningen utformes i samarbeid med frivilligheten og at den blir ubyråkratisk og tilgjengelig for alle typer frivillige organisasjoner, sier Slotterøy Johnsen.

Skattefradragsordning, arbeidsgiveravgift og momskompensasjon

Grensen for skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner heves til 25.000 kroner.

- Det er bra at skattefradragsordningen styrkes. Vi stusser likevel over at Venstre og Krf sitt forslag om en egen grense for bedrifter ikke er fulgt opp. Dette vil være et godt virkemiddel for å stimulere til større bidrag fra næringslivet til frivilligheten, sier Slotterøy Johnsen.

I tillegg heves grensen for når frivillige organisasjoner må betale arbeidsgiveravgift til 55.000 kroner per ansatt og 550.000 kroner per organisasjon. Det endres ikke på regjeringens forslag til momskompensasjon for frivillige organisasjoner. Beløpet forblir 1,3 milliarder kroner, noe som innebærer at avkortningen trolig vil øke neste år fordi søknadsmengden stiger mer enn bevilgningen.

Les hele forliket her.

Bilde: Trine Skei Grande (V) og statsminister Erna Solberg (H) intervjues i vandrehallen da regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 ble lagt frem onsdag 7. oktober 2015..

Foto: Gjermund Nordtug/Stortinget.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring