Hopp til hovedinnholdet

Delte erfaringer om koronapandemien

Publisert:
Oppdatert:
Tegning av mann med munnbind som det stikker blomster ut av
Fra FNs informasjonskampanje om korona. Illustrasjon: United Nations COVID-19 Response

Hvordan påvirker koronapandemien frivilligheten i den situasjonen vi er i nå og i samfunnet framover? 9. februar lanserte Frivillighet Norge et digitalt innspillsnettverk, som skal samle erfaringer og kunnskap fra våre medlemsorganisasjoner som grunnlag for vårt videre arbeid med koronapandemien og gjenoppbygginga av samfunnet etterpå.

Flere utfordringer, også framover

På lanseringsmøtet hadde blant andre Tone Østerdal fra Norske Konsertarrangører innlegg. Hun var opptatt av langtidseffektene nedstengingen vi ha for ulike kulturaktører. Særlig for helårsarrangører vil det være langtidseffekter som følge av at det vil ta tid å få ansatte tilbake på jobb og komme i gang med aktivitetet igjen. Regjeringens krisetiltak må derfor vare så lenge at de demmer opp for dette etterslepet, påpekte hun.

Også Linda Ravo fra det europeiske forumet Civil Liberties Union for Europe hadde innlegg. Hun fortalte at rommet for sivilsamfunnet har blitt mindre som følge av koronapandemien, og at grunnleggende rettigheter som forsamlings- og ytringsfrihet er utfordret i alle EU-land. Det skjer fordi konkrete, midlertidige tiltak ikke ivaretar disse rettighetene, men også fordi koronapandemien har blitt brukt som en årsak til å begrense medier, stenge demonstrasjoner og å fatte vedtak uten å involvere sivilsamfunnet på samme måte som før. Det er viktig å være på vakt mot slike trender, også i Norge, mente hun.

Trenger hjertevarme, ikke bare lover

En annen som holdt innlegg, var Faisal Suhel fra Ahmadiyya muslimsk trossamfunn Norge. Ahmadiyya-muslimene har vært aktive med å formidle informasjon om korona i sitt nettverk. Suhel fortalte at menigheten er opptatt av å bidra der det trengs i samfunnet, og at det også blir viktig framover.

– Verden kommer ikke til å bli den samme igjen, og alt kan ikke løses med lovforslag. Vi trenger hjertevarme og å bry oss om hverandre! sa Faisal Suhel.

Bli med i innspillsnettverket om koronapandemien!

Hensikten med Frivillighet Norges digitale innspillsnettverk er å dele erfaringer på tvers av organisasjonene for å styrke oss alle i arbeidet med å håndtere direkte og indirekte konsekvenser av koronapandemien og sammen sikre frivillighetens rolle i gjenoppbygginga av samfunnet etter koronakrisen. Nettverket består av flere digitale møter gjennom året og vil i tillegg ha en Facebook-gruppe, hvor man kan dele erfaringer og stille hverandre spørsmål fortløpende.

Innspillsnettverket er åpen for alle Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner. Det må ikke være øverste leder, og det kan godt være flere representanter fra hver organisasjon. Vil du være med i nettverket? Send en epost til guri@frivillighetnorge.no.

Kontaktperson

Bilde av Guri Idsø Viken
Guri Idsø Viken
Politisk seniorrådgiver
952 56 474
guri@frivillighetnorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring