Hopp til hovedinnholdet

Eldre er viktige for frivilligheten

Publisert:
Oppdatert:
Eldre mann og dame smiler med soppkurv i hånden.
Foto: Hedvig Kolboholen

Eldres deltakelse i frivillige organisasjoner tilsvarer over 15 000 årsverk, med over 26 millioner timer frivillig innsats. Det viser en fersk rapport fra Senteret for et aldersvennlig Norge.

Dette er en uvurderlig ressurs, både for frivilligheten selv og for samfunnet, mener Frivillighet Norge.

Verdier skapes ikke bare på jobben. Mange eldre har vært frivillige i lang tid og fortsetter med det som pensjonister. Det er svært verdifullt for de frivillige organisasjonene, og dette engasjementet er ekstra viktig nå, etter en lang periode med lite aktivitet under pandemien. Vi trenger erfaring og deltakelse i hele bredden av frivilligheten og håper enda flere seniorer finner veien til oss, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

Også viktig for de som deltar

Deltakelse i frivillige organisasjoner skaper ikke bare viktige aktiviteter, kultur- og idrettsopplevelser, hjelp, omsorg og demokratideltakelse i lokalsamfunn over hele landet. Det er også svært verdifullt for den som deltar. Innbyggerundersøkelsen 2021 viser at de som deltar aktivt i sivilsamfunnet er mer tilfredse med tilværelsen enn andre.

Vi trenger at noen trenger oss, og i frivilligheten kan alle bidra. Deltakelse gir også gode sosiale nettverk til eldre, som kanskje har opplevd å miste venner og livsledsagere eller er alene av andre grunner. Vi må passe på å ha en aldersvennlig frivillighet så vi kan få plass til alle og ta i bruk alle de frivillige ressursene i lokalsamfunnene våre, sier Slotterøy Johnsen.

Tips til en aldersvennlig frivillighet.

Les hele rapporten her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring