Hopp til hovedinnholdet

En aldersvennlig frivillighet med plass til alle

Publisert:
Oppdatert:
Seniorer fra DNT viser tommel opp
Frivillighet er folkehelse – i alle aldre

Seniorer er aktive og attraktive i frivilligheten. Likevel ønsker langt flere å bidra enn de som deltar i dag. Frivillig innsats gir fellesskap og det gir mening.

Seniorkraften
Eldregenerasjonen har aldri vært større, friskere og bedre utdannet enn i dag. Forskning viser at over 65 % i alderen 60–79 åringer har vært frivillige det siste året. Det har også omtrent halvparten av dem over 80 år. 1 av 3 er aktive frivillige og bruker 1–2 timer i uka på frivillig innsats. I tillegg sier halvparten av dem som ikke er frivillige i dag at de kan tenke seg å bli det.

Hva hindrer deltakelse i frivilligheten? Hva er gode prinsipper for inkludering av frivillige seniorer?

Seniorer forbindes med stabilitet, tillit og kompetanse i organisasjonslivet. I en undersøkelse sier 83 % av organisasjonene at eldre frivillige er attraktive i tillitsverv. De forteller også at deres krefter er svært viktige for å løse andre oppgaver. Oslo Røde Kors erfarer for eksempel at frivillige over 65 år er aktive i organisasjonen over dobbelt så lenge som 18–25-åringer.

«Vi står sammen om å oppfordre de frivillige organisasjonene til å se på eldre som en ressurs som kan være med på å skape nye verdier i frivilligheten.»

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.
Frivillighet Norge sitter i Rådet for et Aldersvennlig Norge.

Prinsipper for å skape en aldersvennlig frivillighet

Sammen med seniorer, organisasjonsliv og næringsliv har Oslo kommune sett på forskning og undersøkt hindringer og muligheter for å skape en aldersvennlig frivillighet, og hvordan alle som organiserer frivillig innsats kan bidra til å inkludere flere.

Frivillighet Norge har deltatt i ressursgruppa for en "Dugand for en aldersvennlig frivillighet". Fra dette prosjektet er det lansert disse 6 prinsippene for å skape en aldersvennlig frivillighet:

  1. Skap fleksibilitet og gjør tilpasninger
  2. Gi god oppfølging og aktiv støtte
  3. Tilrettelegg for fellesskap og nettverk
  4. Verdsett og anerkjenn innsatsen
  5. Gjør oppgavene meningsfulle og involver
  6. Bygg på styrkene og gi utfordringer

Last ned Prinsippene for en aldersvennlig frivillighet.

Les mer om inkluderende rekruttering av frivillige på ressurssidene til Frivillig.no

Frivillighet Norge deltar i Rådet for et Aldersvennlig Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring