Hopp til hovedinnholdet

En uke med fokus på frivillighet

Publisert:
Oppdatert:
Hadiatajik

Kulturministeren har erklært at denne uka skal være «frivilighetsuka». Den startet i går med et innslag på God morgen Norge sammen med Frivillighet Norge, og fortsatte med en utlysning på prosjektmidler for å øke antallet eldre som er frivillige.

I går holdt ministeren samråd med en rekke organisasjoner på St Hanshaugen frivillighetssentral for å finne fram til flere metoder for å rekruttere eldre som frivillige. Eldre er blant de flinkeste til å engasjere seg i frivillig arbeid. Frivillighet Norge ønsker seg fornyet innsats for å motivere og rekruttere flere, og på flere måter.

- I dag handler mye om å treffe folk på nettet. Det er der framtidens pensjonister er. Vi må sørge for at frivillighetsfesten i fremtiden er like travel som den er i dag, sier generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge.

Kulturdepartementet har satt av i alt 2,4 millioner kroner til organisasjoner som vil utvikle nye metoder for å rekruttere flere eldre. Du finner mer om dette på Kulturdepartementets sider. Les også mer om satsingen iartikkel på VG nett.

Statsråden skal også delta på Litteraturfestivalen og på det avsluttende seminaret til senter for forskning på sivilsamfunn og frivillighet, som finner sted på torsdag. Hun lover at forskning på frivillighet skal videreføres selv om det fem år lange forskningsprogrammet som senteret har stått for, avsluttes. Frivillighet Norge er opptatt av at ny forskning må dreie seg om hva som motiverer for deltakelse i frivillighet.

På fredag arrangerer statsråden toppmøte mellom styret i Frivillighet Norge og utviklingsministeren, kommunalministeren og barne og likestillingsministeren.

- Det at man samler en slik bredde på et toppmøtet er et gledelig skritt på vei mot utviklingen av en helhetlig frivillighetspolitikk, sier Birgitte Brekke.

Frivillighet Norge har lenge etterlyst en helhetlig frivillighetspolitikk med visjoner for vekst og utvikling i frivillig sektor. Vi mener det må etableres overordnede prinsipper for statens samarbeid med de frivillige organisasjonene, som reflekterer sektorens uavhengighet og behov for langsiktighet. Det må også etableres felles definisjoner. I dag opererer fire ulike lover med fire ulike definisjoner av hva en frivillig organisasjon er, og barne og ungdomsorganisasjonene må forholde seg til 14 ulike definisjoner av hva et medlem er i statlige tilskuddsordninger.

Foto av Hadia Tajik: Ilja C Hendel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring