Hopp til hovedinnholdet

Engasjement for inkludering i Tromsø

Publisert:
Oppdatert:

- Inkludere, ikke bare invitere! Dette var gjennomgangstråden da Frivillighet Norge arrangerte workshop for engasjerte frivillige i Tromsø i forrige uke.

Workshopen ble gjennomført i samarbeid med Hålogaland Amatørteaterselskap (HATS) som var vertskap i det sjarmerende Rådstua i hjertet av Tromsø sentrum.

Deltakerne utgjorde en mangfoldig gruppe med tilhørighet til lokale foreninger i Tromsø, universitetet og voksenopplæringen.

Workshop troms Foto: HATS- De var aktive og utvekslet erfaringer seg imellom. Det er ekstra spennende når deltakerne i gruppa har gjort seg erfaringer både med å inkludere og forsøke å finne seg en plass i en frivillig organisasjon. Da får vi mange fruktbare diskusjoner, forteller Kirstin Neerbye Hagen, workshopleder og instruktør for Frivillighet Norge.

Organisasjonene sentrale kontaktskapere

Frivillighet Norges workshop er et praktisk kurs for å hjelpe organisasjonene i gang med, eller til å komme videre med, å inkludere personer med etnisk minoritetsbakgrunn som aktive medlemmer. Denne februarkvelden var det foreningslivet i Tromsø som stod for tur.

- Det var veldig interessant å samtale rundt det med organisasjonskultur og åpenhet, kommenterer deltaker Anette Lill Karlsvik.

Som frivillig i Tromsø Røde Kors har hun blitt kjent med mange flyktninger og innvandrere i lokalmiljøet.

- Jeg synes de frivillige organisasjonene bør spille en enda større rolle når det gjelder å skape arenaer hvor alle kan føle seg velkommen. De kan gjøre en stor forskjell, legger hun til entusiastisk.

Frivillighet Norge og Hålogaland Amatørteaterselskap (HATS) inviterte til workshop i Tromsø 5. februar. Foto: HATS

workshop troms Foto: HATSTrude Viken, som også deltok på workshopen, nikker samtykkende.

- Vi må se hverandre som enkeltpersoner og sørge for at nysgjerrige og ferske medlemmer føler seg velkommen og

ønsker å bli værende i foreningen. Jeg har troen på gode ordninger som foreningene kan innarbeide for å bli mer åpne og inkluderende, for eksempel ulike typer fadderordninger, sier Viken.

Konkrete samarbeidsplaner

Instruktør Kirstin Neerbye Hagen synes det er et positivt tegn at deltakerne ivrig utvekslet e-postadresser ved slutten av workshopen.

– Blant annet ble en av deltakerne invitert til delta på den nært forestående elevfesten på Tromsø voksenopplæring, for å fortelle flyktninger og innvandrere om aktivitetene i ”Prosjekt Graceland” som hun er involvert i. Tromsø Røde Kors inviterte alle med på aktivitetsdag på Charlottenlund i mars.

Les mer om Frivillighet Norges inkluderingsarbeid og våre ulike tilbud for frivillige organisasjoner.

Ble du inspirert? Sjekk ut vår inspirasjonsbank, inkluderingskorden.no. Her får du svar på hvordan man rekrutterer over tjue nye frivillige i løpet av en måned, hva man skal med forbilder, og du får vite hvorfor det åpnes ei kebab-sjappe i Nordmarka i Oslo hver sommer.

Frivillighet Norges inkluderingsarbeid støttes av Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring