Hopp til hovedinnholdet

Et solid frivillighetsbudsjett fra KrF

Publisert:
Oppdatert:
BH245691

KrF foreslår å øke momskompensasjonsordningen med 150 millioner kroner og å sikre videre drift på dagens nivå av Frivillig.no.

I sitt alternative statsbudsjett som ble lagt frem fredag 9. november, foreslår KrF å bevilge 150 millioner kroner mer til momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner.

KrF er kjent som et frivillighetsparti og partiets velgermasse er den gruppen som uten sidestykke gjør mest frivillig arbeid. Dette gjenspeiles tydelig i deres alternative budsjett, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

KrF påpeker at deres mål er fullt fritak for moms for frivillige organisasjoner. Partiet skriver imidlertid ikke at de vil rettighetsfeste momskompensasjonen til de frivillige organisasjonene, slik Frivillighet Norge har bedt om.

- Det er svært gledelig at KrF velger å prioritere frivillighetens viktigste krav og vil øke momskompensasjonsordningen med 150 millioner kroner. Ordningen kommer mer enn 23 000 lokale lag over hele landet til gode. Rettighetsfesting er også avgjørende for å sikre forutsigbarhet og at ordningen ikke taper verdi over tid, sier Slotterøy Johnsen.

KrF setter også av 3 millioner kroner utover regjeringens forslag til Frivillig.no.

- Frivillig.no er en suksess. Mange som aldri har vært frivillige før melder seg til tjeneste gjennom portalen. For å nå denne gruppen trengs det fortsatt midler til synliggjøring, kurs og kompetanseheving som KrF sørger for med sitt budsjettforslag, sier Slotterøy Johnsen.

En rekke påplussinger til frivillig sektor

KrF gjør også en rekke andre påplussinger til frivillig sektor. Blant annet foreslår de å øke bevilgningen til de ideelle organisasjonenes historiske pensjonskostnader med 60 millioner kroner. Grensen for skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner blir i deres budsjett hevet med 50 000 kroner med en egen grense for bedrifter på 100 000 kroner. Videre foreslår de en økning i støtten til en rekke organisasjoner, blant annet barne- og ungdomsorganisasjoner, organisasjoner i kriminalomsorgen, på rusfeltet og annet.

- Nå gjenstår det bare å prioritere frivilligheten høyt nok i forhandlingene, både om budsjettet og ny regjeringsplattform. Dette er et unikt tidspunkt for å endelig få på plass full momskompensasjon all den tid både Frp, Venstre og Krf har programfestet at frivillige organisasjoner ikke skal betale moms på sin frivillige virksomhet.

- Vi håper regjeringspartiene kommer KrF i møte slik at vi får et reelt frivillighetsløft i statsbudsjettet for 2019, avslutter Slotterøy Johnsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring