Hopp til hovedinnholdet

Flott med fritak for moms ved utdeling av mat og drikke

Publisert:
Oppdatert:
Food healthy vegetables potatoes

I revidert nasjonalbudsjett (RNB), offentliggjort den 11. mai, kom det frem at Regjeringen innfører fritak for merverdiavgift ved utdeling av næringsmidler på veldedig grunnlag. Fritaket innføres fra 1. juli.

- Det er flott at det innføres fritak for moms ved utdeling av mat og drikke på veldedig grunnlag. Og det er bra at det skjer så kjapt, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Fritaket gjør at butikker, restauranter og andre som donerer mat på veldedig grunnlag ikke lenger skal beregne merverdiavgift på maten de gir bort. I dag fører momsreglene til at det er lønnsomt å kaste mat som av en eller annen grunn ikke kan selges, framfor å gi den bort.

Frivillighetsregisteret ikke tatt i bruk

Den 15. april sendte Frivillighet Norge inn høringssvar til forslag om fritak for merverdiavgift ved utdeling av næringsmidler på veldedig grunnlag. Frivillighet Norges oppfordret da Finansdepartementet til å vurdere bruk av Frivillighetsregisteret til å definere hvem som er godkjente mottakere av leveranser på veldedig grunnlag.

Frivillighetsregisteret er et offentlig register over frivillige organisasjoner, som skal bedre og forenkle samhandlingen mellom frivillige organisasjoner og offentlige myndigheter.

Bruk av Frivillighetsregisteret hadde gjort det er unødvendig å stille ytterligere krav til å dokumentere at uttaket er gjort på veldedig grunnlag. Les hele begrunnelsen for bruk av Frivillighetsregisteret her. Men departementet har valgt en annen form for avgrensing for hvem som kan motta momsfritak, som i større grad vil være basert på skjønn.

- Regjeringen har selv et mål om å knytte flere ordninger til Frivillighetsregisteret, og det er skuffende at vår anbefaling ikke ble lyttet til. Hvis registeret skal bidra til å forenkle samhandlingen mellom stat og frivillighet må det tas i bruk i ordninger som denne, avslutter Slotterøy Johnsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring