Hopp til hovedinnholdet

For lite frivillighet på Arendalsuka

Publisert:
Oppdatert:
To menn, halvprofil, foran scene
Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen og programleder i Arendalsuka, Harald Stanghelle under framleggelsen av årets tillitsbarometer på Arendalsuka. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Av 114 debattdeltakere på hovedprogrammet til årets Arendalsuka, var bare 2 personer fra frivillige organisasjoner. Det er for lite, mener Frivillighet Norge.

– Arendalsuka er en viktig politisk festival som setter agenda for offentlige debatter. Frivilligheten og andre er flinke til å lage egne arrangement, men det spiller også en rolle hvem som havner i hovedprogrammets flomlys, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Under 7 prosent

Frivillighet Norges gjennomgang av alle deltakere i debattene på Arendalsukas hovedprogram de siste fem årene viser at andel deltakere fra frivillig sektor ligger under 6 prosent. Årets to eneste deltakere var et bunnmål.

Som svar på kritikken, sier leder i programkomiteen for Arendalsuka, Harald Stanghelle, til NRK at han er glad for at frivillige organisasjonene er med på å prege bybildet under Arendalsuka, men at temaene for debattene på årets hovedprogram ikke la til rette for frivillighetens deltakelse. Det mener Slotterøy Johnsen er en tynn begrunnelse.

– Ulike frivillige organisasjoner kunne hatt viktige perspektiver i årets debatter, for eksempel de som handlet om krisehåndtering i framtida, Hongkongs folkeopprør, Ytringsfrihetskommisjonen og hvordan 22. juli påvirket samfunnet. Det er synd at Arendalsukas programkomite ikke anerkjenner den sentrale rollen frivillige organisasjoner spiller i demokrati og samfunnsutvikling mellom valg, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Forventer mer frivillighet under Frivillighetens år

Heller ikke da Arendalsuka la fram årets tillitsbarometer, der frivilligheten var målt til å ha høyest tillit for femte år på rad, fikk frivilligheten lov til å delta i samtalen. I stedet uttalte programrådets leder Harald Stanghelle at det var selvsagt at frivilligheten fikk høy tillit fordi de var mot det onde og for det gode.

– Arendalsuka må ikke bagatellisere betydningen av frivilligheten for demokratiet. Organisasjonene bringer folk sammen, bygger tillit og styrker demokratiet. Demokratiet og tilliten svekkes mange steder i verden av autoritære krefter – derfor blir frivilligheten bare viktigere framover, sier Stian Slotterøy Johnsen.

– Hvis Arendalsuka skal fortsette å kalle seg demokratiets dansegolv, må de ikke skru av lyset for frivilligheten. Neste år er skal vi markere Frivillighetens år, og vi forventer at frivilligheten bli sett og hørt i større grad, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Frivillighetens andel på hovedprogrammet under Arendalsuka per år

Tabell som viser frivillige organisasjoner på Arendalsukas hovedprogram per år

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring