Hopp til hovedinnholdet

Frivillig innsats viktig for håndteringen av koronakrisen

Publisert:
Oppdatert:
Person med munnbind deler ut løpesedler utenfor butikk.
Mange frivillige organisasjoner har mobilisert for å bidra under koronakrisen. Foto: Frivillighet Norge, Hedvig Kolboholen.

I dag kom rapporten fra regjeringens ekspertgruppe som har sett på psykisk helse under koronapandemien. Utvalget slår fast at frivillig innsats har vært viktig og foreslår flere tiltak for å styrke frivillige organisasjoners arbeid fremover.

  • Vi er veldig stolte av den jobben frivillige organisasjoner gjør i lokalsamfunn over hele landet. Samtidig peker rapporten på viktige utfordringer frivilligheten møter i hverdagen, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Rapport: Livskvalitet, psykisk helse og rusmiddelbruk under Covid-19-pandemien.

Styrke fritidstilbud for barn og unge

Utvalget foreslår blant annet å etablere flere midlertidige tilskuddsordninger for frivillige aktører for å raskt få på plass et tilbud. På lengre sikt foreslås det at det etableres faste ordninger som kan gi forutsigbare rammer for frivillige organisasjoner. De mener også at noen kommuner må utarbeide hurtigplaner med midlertidige tiltak på vei ut av pandemien, hvor blant annet samarbeid med frivilligheten og informasjon om aktuelle fritidstilbud skal inngå.

  • Mange frivillige organisasjoner har gode og trygge tilbud til barn og unge, men venter nå på at støtteordninger skal komme på plass og at vi får vite hvilke smitteregler som gjelder for sommeren. Dette haster å få avklart, sier Slotterøy Johnsen.

Utvalget mener det er viktig å sikre at informasjon om fritidstilbud når ut til målgruppen. På den nylig lanserte Ungfritid.no kan barn og unge finne aktiviteter i sitt lokalsamfunn. Frivillighet Norge håper at flere organisasjoner vil kunne sette i gang med aktiviteter etterhvert som samfunnet åpner opp igjen.

Bedre samarbeid

Rapporten er veldig tydelig på hvor stor ressurs frivilligheten er og har vært i pandemien. Samtidig peker den på potensiale ved økt samarbeid mellom det frivillige og det offentlige.

  • Frivilligheten har stor evne til mobilisering i kriser og er en viktig del av beredskapen. En sterk og uavhengig frivillighet gir trygghet og tillit i samfunnet. Samtidig er det viktig at vi er tydelige på hva som er vår rolle og hva som er offentlige oppgaver. Det er bra at utvalget er så klare på behovet for bedre samarbeid, avslutter Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge har utarbeidet råd for bedre samarbeid mellom kommunen og frivilligheten.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring