Hopp til hovedinnholdet

Frivillighet = demokrati

Publisert:
Oppdatert:
Frivillighet Norge 31

Mer frivillighet gir mer demokrati. Det var hovedbudskapet på Topplederkonferansen til Frivillighet Norge i dag.

2012TK_GahrStøre_konferansier_EirikBergesen_Foto_DanielRugaas

17.01.12

Gjester, innledere og deltakere var enige om en ting: Viktigheten av sivilsamfunnet og hvordan frivilligheten utvikler samfunnet, demokratiet og opinionen. Etter at styreleder Helen Bjørnøy i Frivillighet Norge hadde innledet om viktigheten av sivilsamfunnet, presenterte generalsekretær Birgitte Brekke en undersøkelse som viser at organisasjonene opplever økt interesse etter 22/7. – Undersøkelsen forteller oss at folk opplever mange ulike organisasjoner som viktige muskler i nærmiljøet og demokratiet, som de syns det er viktig å slutte opp om når det gjelder! sa hun.

Best i normaltid

- De som kan lokalsamfunnet best i normaltid, mestrer det også best i krisetid, sa Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han mente samfunnet ikke bare trenger frivillige organisasjoner i krisesituasjoner som 22. juli, men også i dagliglivet. Derfor ønsker Regjeringen å videreutvikle partnerskapet med frivilligheten, understrekte han.

Også generalsekretær i Care Norge, Torhild Skogsholm. For at vi skal kunne lykkes med demokratibygging og aksjoner, er det nødvendig med grasrotaktivisme, sa hun, og viste til at Care Norge jobber med lokal aktivisme over hele verden.

Inkludering

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, var enig i sivilsamfunnets betydning i daglivet. Han satte spesielt fokus på gleden av å delta. Frivillige organisasjoner er vel så viktige for dem som deltar – fordi de har en glede av det. Det er en glede vi må dele med andre, sa han, og oppfordret de tradisjonelle norske organisasjonene til å bli mer inkluderende overfor minoritetsbefolkningen.

Dagens ledere

Flere organisasjoner pekte på den ledende rollen frivilligheten har i samfunnsutviklingen. – Det vi vet at trengs, er det vår jobb å sørge for, sa avtroppende leder i Natur og Ungdom, Ola Elvevold. - Dagens ungdom er ikke bare morgendagens ledere, men også dagens. Den rollen fyller ungdomsorganisasjonene, understrekte han.

Konstituert generalsekretær i Kirkens Bymisjon Oslo, Johannes Heggland, fortalte om helsesenteret som Bymisjonen og Røde Kors opprettet for papirløse selv om det var politisk betent. – Det er et eksempel på hvordan frivillige organisasjoner utfordrer politikerne, utvikler samfunnet og skaper endring for en gruppe med store humanitære behov, sa han.

Politikerdebatt

Sivilsamfunnets sentrale rolle i norsk demokrati og samfunnsutvikling var noe politikerne i konferansens partilederdebatt støttet opp om. Blant temaene som ble diskutert, var momskompensasjon, institusjonsdrift og byråkrati, og både Senterpartiet og Arbeiderpartiet lovet full momskompensasjon i 2014. Venstre-leder Trine Skei Grande briljerte, og avsluttet konferansen med en uttalelse de fleste som var til stede, kan stille seg bak: - Frivillige organisasjoner er en ressurs for innovasjon, fornyelse av velferdsstaten og fellesskapene våre. Sammen må vi legge til rette for den innovasjonen og det entreprenørskapet frivillige organisasjoner står for, kan videreutvikles.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring