Hopp til hovedinnholdet

Frivilligheten ønsker pott på 100 millioner kroner for å inkludere flyktninger

Publisert:
Oppdatert:
20151102 AN 301

Frivillighet Norges årsmøte vedtok i går at Frivillighet Norge skal arbeide for at det opprettes en statlig pott på 100 millioner kroner som organisasjonene skal kunne søke på for å skape mer frivillig aktivitet for å inkludere flyktninger i frivilligheten. Forslaget ble fremmet av Norges Røde Kors.

Den pågående flyktningkrisen og den akutte humanitære situasjonen i Europa har medført at også Norge opplever en økt tilstrømning av flyktninger. UDI anslo i september at det vil komme opp mot 25 000 asylsøkere til Norge i løpet av 2015. Nå kan det se ut til at tallet vil bli enda høyere.

- Samfunnet kommer til å bruke store ressurser på øke den fysiske kapasiteten til å ta imot asylsøkere de kommende årene. For å lykkes med integreringen må vi også styrke den sosiale kapasiteten, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

For at flyktningene skal bli godt ivaretatt vil det også kreve en stor mobilisering av frivilligheten. Mange tusen har de siste månedene tatt kontakt med norske organisasjoner og meldt seg som frivillige. Det vil ikke være gratis å lære disse opp, sette de inn i aktivitet og administrere de nye aktivitetene.

- Regjeringen ønsker at frivillige organisasjoner skal bidra, både i mottaksfasen og gjennom å inkludere asylsøkere i aktiviteter i sine nye lokalmiljø. Men de har ikke satt av penger slik at organisasjonene kan styrke dette arbeidet, sier Slotterøy Johnsen.

I et brev fra fire statsråder oppfordres alle kommuner til å samarbeide med frivilligheten om integrering. Regjeringen har også ved flere anledninger invitert til et tettere samarbeid med frivilligheten på integreringsområdet. Så langt er det imidlertid ikke bevilget noen ekstra midler til frivilligheten slik at organisasjonene skal kunne skalere opp vår aktiviteter i tråd med de økte behovene.

Bilde: Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, og styreleder i Frivillighet Norge, Sturla Stålsett, på scenen under årsmøtet den 2. november 2015. Fotograf: Nyebilder.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring