Hopp til hovedinnholdet

Frivilligheten avgjørende for demokratiet nasjonalt og globalt

Publisert:
Oppdatert:
Foto Frivillighet Norge Birgitte Heneide 21125

På Frivillighet Norges Topplederkonferanse uttrykte FNs spesialrapportør Clément Voule sterk bekymring for sivilsamfunnets vilkår i verden i dag.

Topplederne i den norske frivilligheten er samlet på Sentralen 14. februar for å snakke om frivillighetens rolle i demokratiet. Mellom stortings- og kommunevalgene er frivillige organisasjoner vår viktigste demokratiske infrastruktur – de er kanaler for påvirkning og samfunnets «vaktbikkjer», som sier fra hva folk opplever ikke fungerer, hva slags samfunn vi ønsker oss og hva det er politikerne glemmer å tenke på. De er også demokratiskoler, som lærer sine medlemmer og tilhengere opp i hvordan demokratiet fungerer og hvordan man deltar i det.

– Både som arena og som aktør er frivilligheten avgjørende for demokratiet. Både vi og myndighetene har ansvar for å dyrke disse rollene videre, sa generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen i sin innledning av konferansen.

Det globale perspektivet

Hovedtaler på konferansen var FNs spesialrapportør for forsamlings- og organisasjonsfrihet Clément Voule (bildet). Voule er utpekt som spesialrapportør av FNs menneskerettighetsråd. Han er bekymret for den demokratiske utviklingen og sivilsamfunnets vilkår i verden i dag, og understreket behovet at frivillige organisasjoner over hele verden kjemper for den globale organisasjons- og ytringsfriheten. Og oppfordringen ble tatt på alvor fra den norske frivilligheten.

– Den norske frivilligheten oppfordres til å bidra i den internasjonale kampen for demokrati fra FNs spesialrapportør for forsamlings og organisasjonsfrihet. For internasjonalt går det gal vei, twitret generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette K Westhrin fra salen.

Konstituert avdelingsleder for Politikk og samfunn i Kirkens Nødhjelp, Sven Larsen, skrev på Twitter at han håper norske myndigheter også vil trappe opp innsatsen for å styrke rommet for sivilsamfunnet globalt.

Voule snakket også om begrensninger i utøvelsen av digital forsamling. Den neste rapporten til FNs menneskerettsråd fra Voule vil omhandle muligheten til å organisere seg i det digitale rom. Han er spesielt bekymret for utviklingen der myndigheter og selskaper legger restriksjoner på menneskers mulighet til å ytre seg på nettet.

(Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring