Hopp til hovedinnholdet

Frivilligheten gir vanlige folk makt

Publisert:
Oppdatert:
Tre personer i sittende samtale på scene
Tidligere kulturminister Trine Skei Grande og Statssekretær Gry Haugsbakken i Kulturdepartementet i samtale med Frivillighet Norges generalsekretær Stia n Slotterøy Johnsen. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Frivilligheten bygger det velfungerende demokratiet vi har i Norge. Det var hovedkonklusjonen da Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen samlet politikere og organisasjoner til en samtale før Frivillighet Norges årsmøte 1. juni.

– Det er ikke mulig å bo i Norge uten å se at frivilligheten er en bærende samfunnsbjelke. Vi har sett hvor viktig frivilligheten har vært under pandemien, sa statssekretær i Kulturdepartementet, Gry Haugsbakken.

– Demokratiet er under press i mange land. Frivilligheten er demokratiets forutsetning. Den handler om myndiggjøring, å bygge mennesker og strukturer, sa tidligere kulturminister Trine Skei Grande. – Det handler om myndiggjøring, å bygge mennesker og strukturer.

Presenterte flere Vår dag-arrangement.

Flere arrangement som har vært eller skal være Vår dag-markeringer under Frivillighetens år, ble også presentert. Arrangementet Ruten rocks i Sandnes, hvor mange musikkorganisasjoner og revy, samt musikkrådet og kommunen samlet nærmere hundre mennesker til å spille kjente rockesanger samtidig. Og i oktober skal Norges Bygdekvinnelag ha arrangementet Sammen for bærekraftig matkunnskap. Her kan alle voksne og barn være med og lage mat med utgangspunkt i egne mattradisjoner, som så serveres på en stor fest.

Må jobbe for mangfold hver dag

Sosan Mollestad fra Norges Bygdekvinnelag fortalte om sin opplevelse av norsk frivillighet da hun først kom til Norge.

– Det var en ny verden å bli kjent med Norges frivillighet. Frivilligheten står ikke for veldedighetsarbeid, men å være sammen. Norges Bygdekvinnelag har jobbet målrettet med inkludering og er opptatt av å ha mangfold. Vi må banke på dører og møte folk ansikt til ansikt, sa hun.

– Det at frivilligheten er en så viktig kraft, gjør at kostnaden for de som ikke kommer inn, blir enda større. Vi må passe på hvilke krav vi stiller til de som kan delta, sa Gry Haugsbakken.

Fremmer læring og demokratibygging

Generalsekretær Stian Juell i Voksenopplæringsforbundet (VOFO) fortalte om deres læringskonferanse på FNs dag på utdanning, som en del av Vår dag.

– Mange i frivilligheten får mye skolering som gjør at de kan bidra. Mange stortingspolitikere rekrutteres fra organisasjonene. Slik er det ikke eliten som har makt i Norge, det er vanlige folk, sa Trine Skei Grande.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring