Hopp til hovedinnholdet

Frivilligheten med momscamp foran regjeringsforhandlingene

Publisert:
Oppdatert:
BH13239

Hver dag under regjeringsforhandlingene skal én ny frivillig organisasjon møte opp og heie frem politikere som prioriterer momskompensasjon for frivilligheten i regjeringsplattformen.

I dag må frivillige organisasjoner betale moms for kjøp av varer og tjenester, en avgift kommersielle og offentlige aktører slipper.

Politikerne etterspør mer frivillighet på nesten alle samfunnsområder, og frivilligheten ønsker å bidra med sine ressurser, kompetanse og engasjement. For å få til dette trenger vi at politikerne bidrar gjennom å kompensere momsen på frivillig virksomhet fullt ut, slik at vi kan bruke midlene våre på aktivitet i stedet for å betale avgift til staten.

En samlet frivillig sektor har derfor store forventninger til at den urimelige skatten på frivillig engasjement og dugnadsarbeid snart vil forsvinne.

- Nå har politikerne muligheten til å følge opp egne partiprogram og løfte frivilligheten. Vi har høye forventninger til at en rettighetsbasert og fullfinansiert ordning for kompensasjon av momsutgifter tas med i den nye regjeringsplattformen, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Regjeringspartiene og KrF ønsker alle å forbedre frivillighetens vilkår, og har formuleringer i partiprogrammene om å styrke momskompensasjonsordningen.

Derfor skal frivilligheten minne politikerne på hvor viktig det er at de følger det opp for alle de som hver dag skaper aktiviteter, møteplasser og samfunnsberedskap. Hver formiddag vil politikerne kunne møte en ny organisasjon utenfor Granavolden Gjæstgiveri.

- Vi håper politikerne tar seg tid til å besøke momscampen og hilser på de frivillige organisasjonene som heier på dem. Hver dag kan de treffe en ny organisasjon og høre hva full kompensasjon av momsutgifter har å si for dem, sier Slotterøy Johnsen.

I dag får frivilligheten en ekstrakostnad på 25 prosent når de kjøper inn alt fra kaffetraktere til mikrofonstativ til redningsutstyr.

- Full kompensasjon gjør at organisasjonene får lavere kostnader, og at de kan holde medlemsavgiftene lave og bruke mindre tid på å skaffe penger. Økonomi kan være en barriere for deltakelse, og lavere kostnader betyr at flere kan delta, også flere barn fra lavinntektsfamilier, sier Slotterøy Johnsen.

Følg oppdateringer i sosiale medier her og her og les mer om frivillighetens forhåpninger til regjeringsforhandlingene her.

(Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring