Hopp til hovedinnholdet

Frivillighetsbarometeret 2021

Publisert:
Oppdatert:
Søylediagram: 59% av dem som ikke kontaktet kan gjøre frivillig arbeid for en sak de er opptatt av.
Kunne du tenke deg å gjøre frivillig arbeid for en organisasjon, aktivitet eller sak du er opptatt av? Fra Frivillighetsbarometeret 2021.

Frivillighetsbarometeret for 2021 er lagt frem. Det viser en tydelig nedgang i frivillig arbeid fra i fjor, men mange ønsker å være frivillige.

Årets Frivillighetsbarometer viser at 55% har gjort frivillig arbeid de siste 12 månedene. Det er en stor nedgang fra 66% i fjor. Samtidig oppgir nesten 60% av de som ikke har blitt forsøkt rekruttert at de kunne tenke seg å gjøre frivillig arbeid for en sak de er opptatt av.

Det er helt klart at koronasituasjonen har påvirket frivilligheten det siste året, men det er allikevel fint å se at det er et stort potensial for å invitere flere til å bli med, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

4 av 10 sier de har blitt hindret fra å gjøre frivillig arbeid på grunn av koronapandemien. De årsakene flest oppgir er:

  • Avlysning av aktivitet
  • Redsel for smitte
  • Er i risikogruppe
  • Oppgaven ble endret

Ensomhet

42% oppgir å ha vært ensomme siste året. Det er flest blant de yngste som har opplevd ensomhet, og færrest blant de som gjør mye frivillig arbeid.

Barns fritidsaktiviteter

De fleste mener det bør bli enklere for barn og unge å finne fritidsaktiviteter. De unge, kvinner og de som tjener under 200.000 kr. synes i større grad enn andre grupper (signifikant) at det burde bli enklere for barn og unge å finne fritidsaktiviteter de kan delta på.

Kommunen og frivillighet

Det store flertallet synes folks frivillige engasjement er med på å utvikle og berike kommunen. Denne holdingen er stabil over tid. Det er også folks ønske om at kommunen skal legge til rette for frivillige organisasjoner, lag og foreninger.

Her kan du lese hele Frivillighetsbarometeret 2021.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring