Hopp til hovedinnholdet

Gavesesong: Flere vil ha økt skattefradrag for frivilliggaver

Publisert:
Oppdatert:

Nordmenn gir stadig større pengegaver til frivillige organisasjoner, og mange velger å gi en av årets julegaver til et godt formål. Frivillighet Norge er glad for at den politiske velviljen til å øke skattefradraget for slike gaver ble sterkere i 2012.

Desember er religiøs høytid, og også høytid for gaver. Nordmenn ga i 2011 frivilliggaver for 2.38 milliarder kroner gjennom skattefradragsordningen, og i adventstida i 2010 oppga hver tredje nordmann å ha kjøpt en julegave til et ideelt formål.

Tidligere i høst gikk en samlet opposisjon inn for den utvidelsen av skattefradragsordningen som Frivillighet Norge har tatt til orde for i lengre tid. Frivillig sektor er nå spent på om også de rødgrønne vil stimulere folkets giverglede gjennom utvidelse av dagens ordning.

- Alle undersøkelser tilsier at skattefradragsordningen har fungert, så det er grunn til å tro at en utvidelse vil stimulere til enda mer giverglede, sier generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge.

Siden 2000 har du kunnet føre gaver til frivillige organisasjoner i selvangivelsen, og fått fradrag på skatten. Ordningen har økt givergleden og følgelig organisasjonenes inntekter, men beløpsgrensen har stått bom fast på 12.000 kroner siden 2005.

Gaver fra privatpersoner og bedrifter har blitt en stadig viktigere del av frivillig sektors inntekter, og utgjorde i 2010 i snitt 13 prosent av inntektene.

- Vi jobber med mål om mer og bedre frivillighet. Sikring av stabile og frie inntekter er sentralt for å oppnå dette, sier Brekke.

Frivillighet Norges rapport om skattefradragsordningen

viser at det er bred deltakelse og oppslutning om ordningen blant organisasjoner med ulike arbeidsområder og økonomier.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring