Hopp til hovedinnholdet

Gjenåpningsplanen trenger en løsning for sommeraktiviteter

Publisert:
Oppdatert:
Mann i refleksvest viser gutt førstehjelp
Mange lurer nå på om de kan gjennomføre årets sommeraktiviteter. Foto: Hedvig Kolboholen

Det er positivt om koronasertifisering og hurtigtesting kan åpne for mer aktivitet i sommer, mener Frivillighet Norge. Men da må ordningene være reelt tilgjengelige for alle og ikke skape merkostnader for organisasjonene.

Trenger løsning for aktiviteter over flere dager

Frivillighet Norge forventer at gjenåpningsplanen omfatter alle former for aktivitet i frivillig sektor, ikke bare større, publikumsåpne arrangement.

– Planen må se på hvordan aktiviteter som sommerleirer, stevner, spel med øvingsperioder og mesterskaper, kan åpnes på en trygg måte. Dette er arrangementer hvor deltakerne er samlet over lengre tid, og hvor oppdeling i flere kohorter og/eller faste, tilviste plasser er utfordrende. Vi ser også at testresultat bare skal gjelde i 24 timer i en koronasertifisering, så det trengs en løsning for arrangement over flere dager, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Må dekke merkostnader og merarbeid

Frivillighet Norge legger til grunn at det offentlige dekker organisasjonenes ekstrakostnader med koronasertifisering og hurtigtesting.

– Ordninger med koronasertifisering og hurtigtesting må ikke påføre organisasjonene mer byråkrati enn nødvendig og at ekstrakostnader dekkes gjennom stimuleringsordningen. For større aktiviteter som samler mange folk, vil det være stort behov for testing. Her forventer vi at det offentlige bidrar, for eksempel gjennom at den enkelte kommune håndterer testingen, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Barne- og ungdomsaktiviteter må ivaretas

Mange organisasjoner sitter nå og vurderer hva slags aktiviteter de kan gjennomføre i sommer. For barne- og ungdomsorganisasjonene er det særlig utfordrende at de fleste av deres deltakere ikke vil være vaksinert i sommer.

– Koronasertifisering er ikke like nyttig for barne- og ungdomsorganisasjonene, men deres sommeraktiviteter er kanskje det viktigste som skjer i frivilligheten i løpet av sommeren. Vi forventer at det kommer egne løsninger tilpasset barn og unge, aller helst opp til 25 år, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Les mer:

Frivillighet Norges deltok i dialogmøte med Helsedirektoratet om lettelser for offentlige arrangementer 6 mai. Les innspillet som ble sendt i forkant, her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring