Hopp til hovedinnholdet

Gjestespalte i Nationen: Sommeren er frivillig

Publisert:
Oppdatert:

Hva er felles for Trænafestivalen, Fru Guri av Edøy, Livet på felgen, 4H-landsleir og Norway Cup? Sommerferien er høysesong for frivillig innsats. Mange organisasjoner driver aktiviteter av ymse slag, gjerne sammen med kommuner og andre i lokalsamfunnet. Dette viser bredden i sivilsamfunnet, skriver generalsekretær Birgitte Brekke i Frivllighet Norge i gjestespalten i Nationen 13. juli.

Rundt om i landet gjør svært mange en frivillig innsats på tusenvis av festivaler, spel, stevner og leirer som skaper et yrende liv i Sommer-Norge. De er med på å fargelegge lokale miljøer folks hverdag, og er grunnpilarene i Norges kultur- og idrettsliv. Uten de frivillige hadde mange av arrangementene aldri blitt gjennomført. Det settes pris på at så mange gir av sin tid - i ferien og ellers i året.

Frivillighet verdsettes

Hvert år deler vi ut den nasjonale Frivillighetsprisen, som skal synliggjøre frivillighetens verdi gjennom å løfte fram gode eksempler på frivillig innsats. Med prisen ønsker vi å markere det imponerende arbeidet mange mennesker legger ned for andre, fremme organisasjonene bak de nominerte og skape engasjement rundt frivilligheten.

Mange organisasjoner benytter også sommeren til å vise seg fram. Som i Rindal, Porten til Trollheimen, der den tradisjonelle torgdagen ble arrangert 7. juli. Mange bedrifter presenterte seg, og håndverk og alle slags varer ble budt fram. Her var mange frivillige organisasjoner på banen. Rindal Bondelag hadde spørrekonkurranse og det nystartede Husflidslaget demonstrerte fletting av snorer. Furuhaugmarkrittet hadde rekorddeltakelse med 27 menn og to kvinner. Det er slike aktiviteter som bygger sosial kapital.

Det store spelet foregår imidlertid på den politiske arenaen.

Sommerhilsen til politikerne

Når partiene nå er i gang med å snekre og pusse på sine programmer for valgåret 2013, er det viktig å huske på nettopp den verdien sivilsamfunnet har, lokalt og nasjonalt. Den frivillige innsatsen skaper mangfold, velferd, korrektiv, tilhørighet, engasjement og ferdigheter – kort sagt folkehelse og sosial kapital. I kroner verdsettes innsatsen til 100 milliarder. Merverdien er ubetalelig.

Men for at det skal bli festivaler, leirer, stevner og spel i mange sommerferier framover, og aktiv deltakelse i lokalsamfunnene året rundt, bør partiene ta med seg minst fire punkter i sine programmer:

  1. Frivillige organisasjoner skal slippe momsbyrden på innkjøp til i frivillig virksomhet.
  2. Det skal opprettes et langsiktig program for forskning på frivillighet.
  3. Ideelle aktører skal være en del av det offentlige helse- og velferdstilbudet.
  4. Ordningen med skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner skal utvides.

Slik fremmer du din kandidat til Frivillighetsprisen

Kjenner du organisasjoner eller ildsjeler som gjør en stor frivillig innsats i ditt lokalmiljø, kan du nominere dem til den nasjonale Frivillighetsprisen. Det kan gjøres på Frivillighetsprisen.no fram til 15. september. I samarbeid med fylkeskommunen kåres så 19 fylkesvinnere og blant dem en nasjonal vinner. Prisen deles ut hvert år av Frivillighet Norge i samarbeid med TV 2 God Morgen Norge, som viser egne reportasjer om toppkandidatene.

Vinneren av den nasjonale Frivillighetsprisen kåres direkte på TV 2 på FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring