Hopp til hovedinnholdet

Gjestespalte i Nationen: Tusenvis av frivillige hjalp folk i sporet i påska

Publisert:
Oppdatert:

Ikke alle legger ned arbeidet i påskeferien. Tusenvis av nordmenn brukte påska på å gi førstehjelp eller stake ut rett kurs for folk i fjellet. Frivillige tilbød også selskap og samtale til de mange som opplever den stille uke som altfor stille.

Påska er ikke bare en kristen høytid, men også høytid for frivillig innsats. For at folk skulle ferdes trygt i fjellet, satte frivillige hender fra Den norske Turistforening ned 200.000 bjørkekvister, mens nærmere 1000 skadde turgåere fikk hjelp fra Røde Kors’ like mange frivillige. I tillegg kommer alle de frivillige armer, bein, hoder og hender satt i sving av Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder, Redningsselskapet og andre frivillige organisasjoner.

Flere av organisasjonene opplevde årets påske som den mest aktive på flere år. Ildsjeler landet rundt gjør en fantastisk jobb! Halve befolkningen er aktiv i frivillig arbeid – året rundt. Men innsatsen blir ekstra synlig i påska, når dens livreddende, skadehjelpende og veivisende funksjon virkelig trer fram.

Mindre synlig, men ikke desto mindre livsviktig innsats ble i påska nedlagt på krisetelefonene, og i sosiale tiltak for dem som opplever høytida som en vanskelig. Det er en kjent sak at jula for mange er en tid som understreker ensomhet, rusproblemer eller andre vanskeligheter i eget liv. For mange gjelder dette også påska.

Krisetelefonene melder om et økende antall henvendelser. Kirkens SOS fikk i år 5509 telefoner, mens Mental Helse snakket med 2000 personer i den stille uka. Kirkens Bymisjon lagde påskeverksted for barn og middagshygge. De frivillige opplever at det er ekstra stort behov for medmennesker når institusjoner, butikker og andre tilbud holder stengt. Frivillig deltakelse knytter oss sammen, bygger tillit mellom folk og lærer oss opp i demokrati. I tillegg oppleves det meningsfullt for dem som bidrar. Denne gevinsten kommer på toppen av den mer målbare verdien.

Dugnads-Norge i god form

Dugnadsånden er ikke død, som enkelte hevder. Tvert imot øker stadig den årlige frivillige innsatsen. Vi har rekordhøy deltakelse fra et bredt lag av befolkningen. Ifølge Statistisk Sentralbyrå produserer frivillig sektor verdier for mer enn 100 milliarder årlig. Frivillig sektors verdiskaping har økt med 9 milliarder de siste to årene og tilsvarer nærmere fem prosent av vårt brutto nasjonalprodukt for fastlands-Norge. Det er mer enn halvparten av det industrien skaper.

Det burde egentlig ikke overraske oss at verdien av frivillig innsats er så høy. For det er jo nettopp sivilsamfunnet som er selve kjernen i den nordiske velferdsmodellen. Det finnes et lag eller en forening for alle. De skaper limet i lokalsamfunnet og bygger sosial kapital – som vi får tilbake i form av høy tillit i samfunnet – og i form av at vi stiller opp når det trengs, enten det er å lete etter bortkomne i fjellet eller en Sigrid, være leksehjelper eller besøksvenn, måke fotballbanen, bake og ta lodd til inntekt for koret, eller kjøre eldre til samfunnshuset hvor en frivillig teatergruppe opptrer, og frivillige driver kaffeservering til inntekt for barn i Malawi...

Det norske samfunnet ville sett helt annerledes ut uten frivilligheten!

Denne artikkelen sto på trykk i Nationen 9. april.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring