Hopp til hovedinnholdet

Gode forenklingsforslag til statlige tilskuddsordninger

Publisert:
Oppdatert:
En hånd som holder opp penger

De statlige tilskuddsordningene til frivillige organisasjoner kan forenkles og forbedres. Det er konklusjonen i en rapport Kulturdepartementet har lagt fram fredag 22. April.

Det er KPMG som har gått gjennom tilskuddsordningene, og de presenterer flere konkrete forslag til hvordan ordningene kan endres.

- Rapporten viser at det er stort potensiale for å forenkle tilskuddsordninger. Organisasjonene rapporten har sett på bruker i gjennomsnitt 45 dagsverk i året på søknader og rapporter. Det er også store midler å spare på å samkjøre og forenkle krav til revisjon, uten at det går på bekostning av kontrollen. Hvis prosessen gjøres enklere, kan organisasjonene skape mer aktivitet og bedre resultater for tilskuddsmidlene, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, som har sittet i en referansegruppe for utarbeidelsen av rapporten .

Blant forslagene i rapporten er:

  • Utvidet bruk av flerårig støtte.
  • Redusert revisjonskrav og redusert krav om særattestasjon.
  • Felles definisjoner om nøkkelbegrep.
  • Bruk av Frivillighetsregisteret for rutinemessig rapportering.
  • Kjernestøtte, hvor organisasjoner kan motta støtte fra flere tilskuddsordninger for finansiering av én strategi, og hvor organisasjonen leverer ett regnskap og én rapport.

- Forvalterne må samordne seg, både når det gjelder regelverk, krav til rapportering, dokumentasjon og bruk av Frivillighetsregisteret for å gjenbruke informasjon. Frivilligheten venter utålmodig på at regjeringen skal innfri løftene om forenkling. Denne rapporten viser at det er mulig, så nå er det bare å sette i gang, sier Slotterøy Johnsen.

Les hele rapporten her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring