Hopp til hovedinnholdet

Her vil jeg være!

Publisert:
Oppdatert:
Pic Frame

Denne våren har Frivillighet Norge besøkt Kristiansand, Tønsberg, Ålesund, Arendal og Lørenskog med vårt prosjekt Tid som teller, som skal rekruttere flere seniorer til frivillig innsats. Programmet består av et inspirasjonsforedrag for seniorer og kurs i rekruttering av frivillige generelt og seniorer spesielt til lokale lag og organisasjoner.

"Nå ble jeg rørt", høres det fra flere kanter når deltakerne på inspirasjonsforedraget i bystyresalen i Tønsberg får se videoklipp av seniorer som forteller om hvorfor de er frivillige. Inspirasjonsforedraget viser gjennom fakta og historier hvorfor frivillig innsats hever livskvaliteten. Studier har vist at sosial isolasjon og ensomhet er knyttet til økt risiko for alvorlige sykdommer som hjerte- karsykdommer og demens, og tidlig død. Frivillig innsats handler om å fylle tiden sin med noe som er til glede for andre samtidig som man har glede av det selv, og det kan være med på å forebygge ensomhet og isolasjon.

Anne Bjerke og Turid Dankertsen, som reiser rundt for prosjektet, har møtt et bredt spekter av organisasjoner og fått med seg mange gode historier videre. I Arendal fortalte Lene Gunnarson fra Tromøy frivilligsentral om deres strikkeklubb for barn som jevnlig besøker det lokale sykehjemmet og Lisbeth Iversen fra "Med hjerte for Arendal" beskrev et prosjekt der en ungdomsbedrift hadde datakurs for seniorer, og det hadde igjen ført til at de opprinnelige deltakerne nå delte datakunnskapene med flere seniorer.

"Her vet jeg om flere som burde vært!", utbryter kursdeltaker Per etter en halvtime intenst gruppearbeid på Ålesund rådhus. Rekrutteringskurset baserer seg på erfaringsutveksling og lærer deltakerne hvordan de i sitt lokallag kan lage seg en vervestrategi til en spesifikk målgruppe. Deltakerne reflekterer over hvordan de selv kom inn i organisasjonen og hva slags kanaler de bruker for å rekruttere i dag. Når gruppearbeidet oppsummeres får flere aha-opplevelser både i form av praktiske tips fra likemenn og en opplevelse av at enkelte utfordringer er felles på tvers av organisasjonstilhørighet.

Tid som teller-prosjektet gjennomførte en rundebordssamtale med en gruppe engasjerte og kunnskapsrike seniorer i slutten av februar for å høre om deres erfaringer og refleksjoner om frivillig arbeid. Den kan du lese om her: Rundebordssamtale om Tid som teller

Første stopp på programmet til høsten er Skien 4. september, så følg med på Frivillighet Norges nyhetsbrev for mer informasjon.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring