Hopp til hovedinnholdet

Hordaland – et foregangsfylke på frivillighetspolitikk

Publisert:
Oppdatert:
Anne Gine Hestetun

Hordaland fylkeskommune har blitt et foregangsfylke på fremming av lokal frivillighetspolitikk med en banebrytende ny tilskuddsordning. Kommunene kan få støtte til å lære sin frivillighet å kjenne, skape møteplasser og samhandling. Utvikling av lokal frivillighetspolitikk kan gi Hordaland 50.000 nye frivillige, og skape synergi mellom kommune og frivillighet.

Hordaland fylkeskommune lanserte 29. september en ny tilskuddsordning for kommunene, hvor formålet er å stimulere til utvikling av en helthetlig og tverrsektoriell kommunal frivillighetspolitikk.

- Videreutviklingen av det gode samarbeidet med frivilligheten er viktig. Denne ordningen er et ledd i Hordaland fylkeskommunes folkehelse-arbeid, sier nyvalgt fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun fra Arbeiderpartiet.

Kommunene i Hordaland kan nå få mellom 20-40.000 kroner i tilskudd til å utvikle en plan eller erklæring for samarbeid med frivilligheten. Hordaland fylkeskommune er med en slik tilskuddsordning et foregangsfylke på frivillighetspolitikk.

- Jeg synes det er kjekt at Hordaland fylkeskommune har vært på offensiven i samarbeidet med frivilligheten, og jeg synes det er kjekt at vi trekkes frem som et foregangsfylke, fortsetter fylkesordfører Hestetun.

Kommunene må følge opp

KS Hordaland er forventningsfulle til den nye tilskuddsordningen, men håper at den kan få mer fokus i tiden som kommer.

- Jeg synes det er veldig positivt og har forventninger om at dette kan komme til å styrke samarbeidet mellom kommunene og frivilligheten ytterligere, sier styreleder i KS Hordaland, Marit Aksnes Aase.

- Det er nå viktig at denne ordningen blir kommunisert tydelig, blir gjort kjent, og at den blir fulgt opp med søknader, fortsetter Aksnes Aase.

For tilskuddsordningen er selvfølgelig avhengig av at kommunene følger opp med søknader. Kvam kommune synes tilskuddsordningen er et godt stimuleringstiltak.

- Vi skal søke. Denne tilskuddsordningen kan få oss ordentlig i gang, sier folkehelsekoordinator i Kvam kommune, Reidun Braut Kjosaas.

Søknadsfristen for tilskuddsordningen er satt til 20. november i år.

Frivilligheten jubler

- Det er alfa omega at kommunene utvikler en frivillighetspolitikk. Frivilligheten kan styrkes mye ved en god frivillighetspolitikk, sier daglig leder for Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven.

For potensialet er enormt. I følge en undersøkelse utført av TNS Gallup har over 64 % av den norske befolkningen vært frivillige i løpet av det siste året. Men blant de som ikke har vært frivillig det siste året, sier så mange som 87% av de ikke har blitt forsøkt rekruttert en eneste gang.

- Frivillighet Norges beregninger sier at kommunene i Hordaland kan få 50.000 nye frivillige dersom de utvikler en frivillighetspolitikk. Alle norske kommuner har en næringslivspolitikk, men kun 13% av kommunene har utviklet en frivillighetspolitikk, sier politisk seniorrådgiver i Frivillighet Norge, Lise Corwin.

- Det som er spesielt bra med denne ordningen er at den skal skape større rom for hele den lokale frivilligheten. Nå oppfordrer Frivillighet Norge andre fylkeskommuner til å komme på banen, avslutter Corwin.

For mer informasjon kontakt Lise Corwin på mobil 47675621 eller lise@frivillighetnorge.no.

Foto: Odd Mehus

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring