Hopp til hovedinnholdet

Hordaland viser vei

Publisert:
Oppdatert:
Bilde av Anne Gine Hestetun

Hordaland har blitt et foregangsfylke på frivillighetspolitikk. Etter fylkeskommunen lanserte en ny og banebrytende tilskuddsordning i 2015 har kommunene snudd seg rundt på rekordtid og skapt mange synergieffekter.

Hordaland fylkeskommune lanserte 29. september 2015 en ny tilskuddsordning for kommunene, hvor formålet er å stimulere til utvikling av en helthetlig og tverrsektoriell kommunal frivillighetspolitikk. Hele 13 kommuner i Hordaland har søkt om midler og jobbet systematisk for å skape et bedre samarbeid mellom frivilligheten, kommunene og næringslivet.

- Da vi hørte at kun 13% av kommunene i Norge har en god frivillighetspolitikk, tenkte vi at Hordaland fylkeskommune skal ta stafettpinnen og vise vei, sier fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun fra Arbeiderpartiet. Ordningen er videreført og flere nye kommuner skal nå gå i gang, fortsetter Hestetun.

Egentlig en enkel sak

- Det er gøy å se alle synergieffektene som har fått spire og gro på grunn av Hordaland fylkeskommune sitt initiativ, sier politisk seniorrådgiver i Frivillighet Norge Lise Corwin. Vi hadde en erfaringssamling forrige uke, der kommunene som har fått tilskudd fikk presentere for hverandre hva som er blitt gjort. Vi var helt imponert, sier Corwin.

Noen kommuner har tatt ballen i egne hender og fulgt ”De ti frivillighetspolitiske bud” til punkt og prikke. Andre har fått hjelp fra Frivillighet Norge til å kartlegge frivilligheten i fylket eller fått annen strategisk hjelp. Kommunene fikk mellom kr 20 000 og 40 000 for å utarbeide en frivillighetspolitikk. Alle kommunene har kommet langt på vei i løpet av et år.

- Det beskriver hvor enkelt og lite ressurskrevende det er å få til noe så viktig, fortsetter Corwin.

Rogaland fylkeskommune har valgt å se til Hordaland og gå i gang med tilsvarende tilskuddsordning.

- Jeg synes det er kjekt at Hordaland fylkeskommune har vært på offensiven i samarbeidet med frivilligheten, og jeg synes det er kjekt at vi trekkes frem som et foregangsfylke, fortsetter fylkesordfører Hestetun.

Smitteeffekt

Frivillighet Norges beregninger sier at kommunene i Hordaland kan få 50.000 nye frivillige dersom de utvikler en frivillighetspolitikk. Alle kommuner har en næringslivspolitikk, men kun 13% av kommunene har utviklet en frivillighetspolitikk.

- Det som er spesielt bra med Hordaland fylkeskommune sin tilskuddsordning er at den skaper større rom for hele den lokale frivilligheten. Vi ser at kommunene ønsker å få en frivillighetspolitikk. Det er ikke så mye som skal til. Frivillighetspolitikk har fått en smitteeffekt blant både kommunene og fylkeskommunene. Nå oppfordrer Frivillighet Norge andre fylkeskommuner til å komme på banen, avslutter Corwin.

For mer informasjon kontakt Lise Corwin på mobil 47675621 eller lise@frivillighetnorge.no.

Foto: Hordaland fylkeskommune

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring