Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal politiet skille mellom tigging og innsamling til gode formål?

Publisert:
Oppdatert:

Hvordan skal politiet skille mellom tigging og innsamling til gode formål, spør generalsekretær i Frivillighet Norge, Birgitte Brekke.

Regjeringspartiene og Senterpartiet har avholdt pressekonferanse der de åpner for lokale tiggeforbud fra og med juli, og varsler samtidig at det neste år vil bli innført et nasjonalt forbud mot tigging.

-Dersom det skal være opp til politiet å avgjøre hva som er tigging i hvert enkelt tilfelle er vi bekymret for diskriminering av sårbare grupper. Også sårbare grupper er en del av sivilsamfunnet og har rett til å organisere seg og samle inn penger, sier Brekke.

- I teorien innebærer tiggeforbudet som regjeringspartiene og SP går inn for at en pårørendegruppe ikke kan samle inn penger til et hyggetiltak for beboerne på et sykehjem fordi de pårørende og beboerne er en del av samme miljø. Vi er forholdsvis sikre på at denne typen innsamlinger ikke vil bli stanset av politiet, men i og med at loven ikke trekker opp en klar grense mellom tigging og innsamling til gode formål er håndhevelsen av forbudet i all for stor grad overlatt til politiets skjønnsutøvelse, avslutter Brekke.

Les NRKs dekning pressekonferansen og tiggeforbudet her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring