Hopp til hovedinnholdet

Ikke koronasertifikater for fritidsaktiviteter

Publisert:
Oppdatert:
Mann i Røde Kors-uniform og barn driver aktivitet
Foto: Hedvig Kolboholen

Det er ikke lovhjemmel for å bruke koronasertifikat for fritidsaktiviteter i regi av frivillige organisasjoner, slår en offentlig vurdering fast.

Det var Helsedirektoratet som hadde i oppdrag å utrede bruken av koronasertifikat for å åpne ulike publikumsaktiviteter tidligere og/eller for flere deltakere. Det var en del av oppdraget å se på hvordan frivillige organisasjoner kunne ta dette i bruk. Et lovforslag om bruk av koronasertifikat ble også sendt på høring.

Opptil en million kroner i kostnad

Frivillighet Norge deltok i et dialogmøte med Helsedirektoratet om lettelser for arrangementer 6. mai, og har også spilt inn skriftlig til direktoratet. Våre hovedkommentarer var at det offentlige må dekke organisasjonenes merkostnader og merarbeid med hurtigtesting og koronasertifikater, så det ikke skapes økonomiske forskjeller på hvem som kan arrangere aktiviteter og hvem som kan delta. Vi understreket også at barne- og ungdomsorganisasjonene må ivaretas, da en viktig del av deres tilbud er om sommeren og de fleste av deres deltakere ikke vil være vaksinert i sommer.

Helsedirektoratet skriver at det i gjenåpningsfase 3 kan være aktuelt med opptil 5000 deltakere på arrangementer ved innføring av hurtigtesting. Det offentliges testkapasitet tilsier at slik testing må gjøres av private aktører ved større arrangementer. Prisen anslås til å være opptil 200 kroner per test, inkludert materiell og personale, og direktoratet antyder at den må dekkes av den enkelte.

Ikke lovhjemmel for sertifikat på sommerleirer

Frivillighet Norge sine innspill adresseres i Helsedirektoratets utredning. Direktoratet påpeker at bruk av koronasertifikat krever lovhjemmel, siden det innebærer en forskjellsbehandling. Det er i dag ikke lovhjemmel for å bruke koronasertifikat ved frivillige aktiviteter som sommerleirer og stevner som ikke regnes som arrangement. Frivillighet Norge og LNU jobber med å få en tydeligere avklaring på hva som ikke regnes som arrangement.

Saken er ikke politisk behandlet. Frivillighet Norge følger saken videre.

Se hele svaret fra Helsedirektoratet her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring