Hopp til hovedinnholdet

Julehilsen fra Frivillighet Norge

Publisert:
Oppdatert:
Julekort

Les vår generalsekretærs julehilsen og oppsummering av frivillighetsåret 2017

Nå har vi snart lagt bak oss nok et aktivt frivillighetsår. Så langt i 2017 har folk meldt interesse for å være frivillig over 15 000 ganger gjennom frivillig.no. Noen vil være besøksvenner for eldre eller jobbe med inkludering av flyktninger, andre vil bidra til å trene og aktivisere barn og ungdom. Det er folk som vil være fosterhjem for katter, verter for Åpen kirke og galleriassistenter for kunstforeninger. Folk som vil bygge turløyper i fjellet, ta telefonvakter på hjelpelinjer og lære ungdom å kode.

I Frivillighet Norge gleder vi oss også over stort politisk gjennomslag i år. Gjennom året har vi hatt høyt fokus på momskompensasjon. Fortsatt har vi skatt på dugnad, og fortsatt syns vi det er urettferdig. Derfor var vi glad for at så mange stilte på vår momsmarkering foran Stortinget før statsbudsjettet kom. Da regjeringen foreslo å kutte til flere frivillige organisasjoner i statsbudsjettet, vakte det også sterke protester, og vi fikk mye medieoppmerksomhet under budsjettforhandlingene.

Det mest sjarmerende innslaget i budsjettprosessene var 4Hs høringsuttalelse i Stortingets næringskomite. Det ble levert av 15 år gamle Ole Saxrud fra Fossekallen-Varulven 4H, som fortalte hva 4H ga han, både av organisasjonskunnskap, landbrukserfaring og sosiale og kulturelle opplevelser. ”Jeg skal holde på til jeg blir 19 år”, sa han, og ba om reversering av kutt i kapittel 1138, post 70.

Ole minnet politikerne og oss alle på hvorfor frivilligheten må beholde tilskuddene sine: Så vi alle har aktiviteter vi kan delta i, lære av og finne mening i.

All innsatsen nyttet. Aldri før har så mange budsjettkroner skiftet plass i frivillighetens favør under forhandlingene. Momskompensasjonen økte med 75 millioner kroner, de foreslåtte kuttene til frivillighet ble reversert, og KrF og Venstre fikk forhandlet på plass styrking av viktige ordninger. Vi er takknemlige for at vi har politikere som lytter til frivilligheten, og ser fram til videre samarbeid.

Nå kan mange av oss feire jul med god samvittighet. Men også det bidrar de frivillige til. I hele adventstida har frivillige laget julestemning for andre. Kor og korps har sunget og spilt på utallige konserter, frivillige har besøkt eldre og ensomme, laget julebord for hjemløse og latt barna ta del i juleforberedelser. I romjulsdagene lager de frivillige juletrefester og skiløyper, og de stiller opp for dem som trenger det litt ekstra.

Det lyser i stille grender, synger vi i Jakob Sandes julesang. Kanskje kan vi da også huske at det fins frivillige som tenner lys der det ellers ville vært mørkt. Det er en verdi vi som samfunn verdsetter ennå, men som vi også må fortsette å jobbe for å bevare i 2018.

Med ønske om en riktig god jul og et godt nytt frivillighetsår!

Stian Slotterøy Johnsen

Generalsekretær i Frivillighet Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring