Hopp til hovedinnholdet

Justisdepartementet vil ha flere ideelle asylmottak

Publisert:
Oppdatert:
Pal Lonseth foto JD

Justisdepartementet vil ha flere asylmottak drevet ideelle organisasjoner. Nå får de egne anbudsrunder, der de slipper konkurranse fra private mottak.

- Vi vil gjøre det lettere for dem å konkurrere med de private aktørene, sier Pål Lønseth (Ap), statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, til Bergens Tidende.

Lønseth forteller at ideelle organisasjoner og kommuner pr. i dag sliter med å komme seg inn på markedet. Dette fordi de ikke klarer å levere anbud som prismessig kan konkurrere med private aktører.

Justis- og beredskapsdepartementet ønsker at drift av asylmottak skal forstås som en helse- og sosialtjeneste fra nå av. Det åpner nemlig for egne anbudsrunder for de ideelle aktørene, der de private aktørene ikke kan delta. Dette er noe det ikke er åpning for i dag. Det vil være opp til Utlendingsdirektoratet (UDI) å bestemme når denne muligheten skal brukes.

Ideelle aktører gir merverdi

- Det offentlige klarer ikke å dekke dagens og morgendagens velferdsbehov alene. Ideelle aktører representerer en merverdi blant annet gjennom sine nyskapende metoder, solide fagmiljøer, brede sosiale nettverk og sin posisjon som talerør for svake grupper, sier Birgitte Brekke, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Frivillighet Norge ønsker at ideelle aktører skal foretrekkes fremfor private, under forutsetning av at de møter kvalitetskravene.

- De ideelles idealisme og rolle som samfunnsaktør må verdsettes, enten de driver asylmottak, omsorg for eldre, behandling av rusmisbrukere, barnevernstilbud, rehabilitering eller andre viktige velferdstjenester, sier Birgitte Brekke.

Les også artikkel i Bergens Tidende.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring