Hopp til hovedinnholdet

Kan frivilligheten redde demokratiet?

Publisert:
Oppdatert:
Foto Birgitte Heneide 125291

Hvilken rolle kan de frivillige organisasjonene i en tid der demokratiet står under press? Topplederkonferansen 2019 kan gi deg noen av svarene.

14. februar samles over 200 styreledere og generalsekretærer i frivilligheten for å diskutere hvordan frivilligheten kan bidra til demokratiutviklingen fremover.

- Dette er en svært viktig diskusjon å ta, spesielt i lys av at økende høyrepopulisme, falske nyheter og autoritære ledere har satt demokratiet på prøve mange steder, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Et sivilsamfunn i endring – globalt og lokalt

Flere forskere snakker om et «demokratisk tilbakesteg», den globale sivilsamfunnsalliansen CIVICUS gjør fortløpende målinger som viser minkende rom for sivilsamfunnet både i Europa og i verden for øvrig.

- Derfor er vi veldig glade for å ha fått FNs spesialrapportør for forsamlingsfrihet og organisasjonsrett, Mr. Clément Nyaletsossi Voule som hovedtaler på konferansen, legger Slotterøy Johnsen til.

Voule leverte nylig en rapport som uttrykker sterk bekymring for de økende restriksjonene som ulike lands myndigheter legger på folks organisasjonsfrihet.

I år er det 15 år siden Makt- og demokratiutredningen. Professor Fredrik Engelstad, som satt i utredningens forskergruppe, skal se på hvordan maktforholdene i det norske samfunnet er annerledes i dag og hvordan det involverer og påvirker norsk frivillighet.

For å diskutere hvilket rom sivilsamfunnet har i dag, kommer Kristin Clemet, daglig leder i Civita og Morten Jentoft, journalist, forfatter og tidligere utenrikskorrespondent i NRK. I tillegg stiller sjefsredaktør, grunnlegger av av Broen.xyz, Hilde Sandvik, styreleder i MiR, Whyn Lam og styreleder Heikki Holmås i Frivillighet Norge.

Få med deg debatten om frivillighetsmeldingen

Før jul la regjeringen frem en ny stortingsmelding om frivillighet, som blant annet ser på hvilken samfunnsbetydning frivilligheten har for demokratiet.

- Regjeringen har med meldingen skapt forventninger om en offensiv satsing på frivilligheten. Men de et er godt stykke unna av å innfri frivillighetens hovedkrav, som er full og rettighetsfestet momskompensasjon, uttalte Slotterøy Johnsen da meldingen kom på Frivillighetens dag 5. desember.

På årets Topplederkonferanse kommer kulturminister Trine Skei Grande for å presentere meldingen, etterfulgt av debatt med politikere fra kulturkomiteen på Stortinget.

Meld deg på innen 1. februar! Fullt program og påmelding.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring