Hopp til hovedinnholdet

Kartlegger stiftelsenes samfunnsbidrag

Publisert:
Oppdatert:

Stiftelsestilsynet gjennomfører nå en undersøkelse for å kartlegge hvor mye penger norske stiftelser deler ut hvert år. - Det er viktig for folks generelle tillit til frivillig sektor med full åpenhet om omfanget på stiftelseskapitalen og hvor stor andel av den som deles ut til samfunnsnyttige formål, sier generalsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge.

Dette er første gangen stiftelsestilsynet gjennomfører en undersøkelse blant landets nesten 7700 stiftelser. En slik undersøkelse er sentral for å vise hvor mye norske stiftelser bidrar med til samfunnet.

- Ideelle stiftelser er en viktig del av norsk frivillig sektor, enten vi snakker om aktivitetsbaserte stiftelser eller pengeutdelende stiftelser, sier Birgitte Brekke. Frivillighet Norge er opptatt av at aktørene i frivillig sektor er åpne om pengebruk, og ser positivt på den kartleggingen som Lotteritilsynet nå gjennomfører.

Stiftelsestilsynets hypotese er at samfunnsbidraget fra stiftelsessektoren er betydelig for samfunnet generelt. På sine hjemmeside skriver stiftelsen at de ikke minst tror bidrag fra stiftelser ofte utgjør en viktig forskjell for mange enkeltpersoner eller enkeltprosjekter.

Viktig med åpenhet

- Stiftelser skal på linje med andre aktører i frivillig sektor, bruke sine midler på de ideelle samfunnsnyttige formålene som de i henhold til vedtektene skal virke til beste for. Det er viktig for folks generelle tillit til frivillig sektor med full åpenhet, også om omfanget på stiftelseskapitalen og hvor stor andel av den som deles ut til samfunnsnyttige formål, sier Birgitte Brekke

Resultatene fra undersøkelsen legges frem i en rapport som blir offentliggjort i november/desember. Du kan lese mer om undersøkelsen her: https://lottstift.no/blogg/2012/08/22/skal-kartlegge-samfunnsbidraget/

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring