Hopp til hovedinnholdet

Knyttet kontakter på idémarked for inkludering

Publisert:
Oppdatert:
PM Idemarked

Et hundretalls personer deltok på Inkluderingskonferansen tirsdag kveld. Speed date og idémarked resulterte i konkrete ideer til samarbeid mellom minoritetsorganisasjoner og tradisjonelle organisasjoner.

Tirsdag 13. november gikk Frivillighet Norges inkluderingskonferanse av stabelen på Lørenskog hus. Under konferansen ble minoritetsorganisasjoner og tradisjonelle organisasjoner spleiset med hverandre, med mål om å senke terskelen for framtidige samarbeid. Noen av deltakerne har som resultat av idémarkedet fått konkrete samarbeidsideer å jobbe videre med.

- Vi ser for oss at vi i Turistforeningen kan invitere alle lokale minoritetsorganisasjoner med på fotograferingstur i marka, og at vi kan lage felles fotoutstilling etterpå, sa Camilla Horten fra Den norske turistforening.

Horten opplevde konferansen som inspirerende og interessant, og hun fikk snakket med en del aktører hun ikke kjente til fra før.

- Det er utrolig mange muligheter for samarbeid, og vår organisasjon har også tidligere erfart at det nytter å samarbeide med minoritetsorganisasjoner. Inkluderingskonferansen var en tankevekkende og kreativ aften, og det blir morsomt å spinne videre på ideene som kom opp, sa hun.

Queendom bidro musikalsk - med alt fra afrikanske rytmer til Alf Prøysen. Foto: Frivillighet NorgeGeneralsekretær Birgitte Brekke i Frivillighet Norge åpnet konferansen med å framheve viktigheten av at tradisjonelle organisasjoner regner med minoritetsorganisasjonene som relevante samarbeidspartnere.

- Når vi snakker om integrering av de som er nye i landet vårt må vi ikke bare snakke om at de skal integreres i arbeidslivet, at de må bli med norske organisasjoner eller gjøre dugnadsarbeid i borettslag og på fotballtreningen. Vi må også snakke om at de organisasjonene som innvandrere etablerer i Norge, må integreres i det norske organisasjonsfellesskapet, sa Brekke.

Brekke utfordret tradisjonelle norske organisasjoner til å samarbeide med minst én minoritetsorganisasjon i løpet av et kalenderår. Samtidig oppfordret hun minoritetsorganisasjonene til å søke kontakt med de tradisjonelle organisasjonene.

- Likeverdig samarbeid kan foregå mellom parter som er ulike, og slike samarbeid kan lære oss noe vi ikke visste at vi hadde bruk for å kunne, sa Brekke.

- Frivilligheten spydspiss for samfunnsutvikling

Årets konferanse er et samarbeid med Akershus fylkeskommune, og de nærmere hundre konferansedeltakerne representerte lokale lag og foreninger fra Romerike, Eidsvoll, Nittedal, Ås, Vestby, Asker og Bærum – i tillegg til Oslo.

I sin tale framhevet fylkesordfører Nils Aage Jegstad de frivillige organisasjonenes betydning for levende lokalsamfunn i et stadig mer flerkulturelt fylke.

- De frivillige organisasjonene har vært – og er – spydspisser i samfunnsutviklingen. Mange av de som flytter til Akershus de nærmeste årene kommer til å ha innvandrerbakgrunn, og frivillig sektor er en helt sentral aktør for å skape et lokalsamfunn hvor folk med ulik bakgrunn deltar aktivt. Gjennom inkludering i lokalmiljøene skaper vi deltakelse og inkludering i storsamfunnet, sa Jegstad.

1 + 1 kan bli mer enn 2

Statssekretær Mina Gerhardsen understreket merverdien som skapes når organisasjoner samarbeider. Foto: Frivillighet NorgeOgså statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet talte til konferansedeltakerne. Hun framhevet at mangfold i frivillig sektor styrker demokratiet.

- Inkluderingskonferansen er viktig fordi den er en møteplass som bidrar til demokrati og bredere deltakelse, sa Gerhardsen. Statssekretæren framhevet også merverdien av organisasjonssamarbeid.

- Når ulike organisasjoner innleder samarbeid vil de erfare at én pluss én kan være så mye mer enn to, sa Gerhardsen.

Det er femte år på rad inkluderingskonferansen arrangeres, og Frivillighet Norge er svært fornøyd med samarbeidet med Akershus fylkeskommune om årets konferanse.

Under gårsdagens konferanse ble også den nettbaserte inspirasjonsbanken ”Knekk inkluderingskoden” lansert.

Les mer om Frivillighet Norges arbeid for inkludering.

Del dine erfaringer om inkludering i frivillig sektor på Facebook-sida "Gi lyd om mangfoldig frivillighet".

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les personvernerklæring